Jak se zbavit plísně okamžitě a bez bělidla

Plíseň se vyskytuje zejména v koupelně, vlhké prostředí je totiž pro její růst ideální
  |   zajímavost

Plíseň se v našem domě může objevit téměř kdekoliv, ideální pro její růst je zejména vlhké prostředí, často se tak objevuje v koupelnách nebo za dřezem v kuchyni. S jejím odstraněním bychom rozhodně neměli otálet, může totiž negativně ovlivnit naše zdraví.

Pokud ve vašem domě zpozorujete plíseň, měli byste ji odstranit co možná nejdříve. Plísně totiž produkují spóry, které se následně vznáší ve vzduchu v dané místnosti nebo dokonce v celém bytě.

Vdechnutí spór nebo přímý kontakt s místem, kde se plíseň vyskytuje, nám může způsobit celou řadu vážných zdravotních problémů.

Mezi ty nejčastější patří různé alergie, problémy s dýcháním a astma. Pozor byste si na plíseň v domácnosti měli dát zejména v případě, že máte doma malé děti, miminka nebo starší členy rodiny. Starší lidé a děti jsou totiž na negativní účinky mnohem náchylnější.

Pozor by si ale měli dát také lidé, kteří mají problémy s kůží, mezi které patří i ekzém, ti, kteří trpí alergií nebo astmatem a lidé s oslabeným imunitním systémem.

Plíseň mimo jiné do ovzduší uvolňuje také celou řadu toxických látek, které vám mohou způsobit vyrážku, začervenání kolem očí, kýchání a další zdravotní problémy, jak na svém webu uvádí Národní zdravotní služba.

Jak se plísně zbavit rychle a jednoduše?

Řada lidí volí k likvidaci plísně bělidlo, které sice splní účel, ale zkrátka není tou nejlepší volbou. Bělidlo vám totiž může podráždit oči nebo plíce, je tak lepší od něj dát ruce pryč a k odstranění plísně použít běžné ingredience, které vám nezpůsobí problémy s dýcháním ani se zrakem.

Stačí jen připravit si k ruce ocet a jar na nádobí.

Potřebujete:

  • jar na nádobí
  • ocet
  • malou mističku
  • starý zubní kartáček nebo houbičku
  • ochranné rukavice

Postup:

Smíchejte malé množství jaru na nádobí s octem v poměru 1:1. Ocet má protiplísňové účinky, s plísní si proto skvěle poradí. Nakonec jen směs aplikujte přímo na místo, kde se plíseň vyskytuje, pomocí starého kartáčku na zuby nebo houbičky. Nezapomeňte si předtím nasadit ochranné rukavice, abyste tak zabránili podráždění kůže.

Nechte směs octa a jaru několik minut působit a pak ji setřete. Nakonec pokračujte v úklidu tak, jak jste zvyklí.

A co když se vyskytne plíseň v koupelně na tmelu? I toto často můžete řešit. Přečtěte si, co s tím spolehlivě dělat. 

Zdroj: Express, National Health Service

KAM DÁL: Připravte svůj dům na zimu: Na co opravdu nesmíte zapomenout?