Připravte svůj dům na zimu: Na co opravdu nesmíte zapomenout?

Nezapomeňte ani na vyčištění okapů
  |   zajímavost

Většina z nás dobře ví, že pokud se o svou nemovitost nebudeme dobře starat, tak nám velmi rychle zchátrá. Zapomínat bychom neměli ani na přípravu domu na zimu. Existuje hned několik úkonů, do kterých se můžete pustit už nyní, abyste si v zimě ulehčili práci. Bez některých se dokonce neobejdete.  

Připravili jsme si pro vás několik kroků, na které při přípravě vašeho domu na zimu opravdu nesmíte zapomenout.

Kontrola vytápění

Před zimou je ideální provést mimo jiné i kontrolu vytápění. Předejdete tak katastrofickému scénáři, který zahrnuje problémy s topením uprostřed zimy a námrazu na obrazovce televize ve vašem obýváku.

Pokud nevíte, jak na to, nezdráhejte se zaplatit profesionálovi.

Ochrana dřeva

Co se týká materiálů vně domu, je nutné se zaměřit zejména na dřevo. Je naprosto nezbytné venkovní dřevěné plochy na zimu důkladně připravit, jinak ji s největší pravděpodobností neustojí v takovém stavu, v jakém byly před zimním obdobím. Zaměřte se zejména na venkovní dřevěné části oken, ty jsou totiž velmi náchylné k hnilobě.

V případě dřeva je klíčové zaměřit se na prevenci jeho poškození, výměna dřevěných částí oken nebo jiných částí domu totiž bývá velmi nákladná.

Prvním krokem je dřevo na vnější straně domu nejdříve pořádně prohlédnout. V případě, že zpozorujete, že je naprasklé nebo že z něj opadává barva, je nejdříve nutné praskliny na dřevě pečlivě zacelit, oškrábat zbytek barvy a poté ho znovu ošetřit vrstvou ochranného nátěru.

Čisté okapy

Nezapomínejte ani na okapy, vyčištění okapů před zimou je totiž naprosto stěžejní.

Ucpané okapy totiž mohou způsobit chátrání základů domu a další závažné problémy. Voda, která by jinak stékala na zem okapovou rourou, totiž v případě neprostupných odpadů začne stékat po stěně domu.

Praskliny v betonu

Zapomínat bychom neměli ani na ochranu betonových povrchů, ačkoliv se může zdát, že jsou nezničitelné, opak je pravdou.

Zkontrolujte tedy veškeré betonové povrchy okolo domu a pokud na vaší příjezdové cestě, v pergole nebo kdekoliv jinde uvidíte prasklinu, zacelte ji betonovým tmelem.

Kontrola komína

Velmi důležité je před zimou provést mimo jiné také kontrolu komína.

Komín bychom měli nechat čistit pravidelně, a to alespoň jednou ročně. Ideální je objednat si domů kominíka právě před zimou.

Zdroj: The Wahington Post

KAM DÁL: Podzimní jídelníček: Víte, co byste měli jíst v tomto ročním období a proč?