Jablka: Obyčejné ovoce s neobyčejnými zdravotními benefity. Připravte si z něj vitamínovou bombu

Jablka mimo jiné i předcházejí vzniku cukrovky
  |   zajímavost

Jablek má v před Vánoci většina z nás plnou spíž. Až už jste je dostali od Mikuláše, nebo jste si je posbírali na zahradě či koupili po pytlích v obchodě, rozhodně nečekejte, až se vám zkazí. Víme, jak jablka jednoduše zpracovat. 

O tom, že jsou jablka plná vlákniny a mohou nám tak pomoci se zažíváním, většina z nás už ví. Toto lahodné ovoce má ale celou řadu dalších zdravotních benefitů, o kterých jste s největší pravděpodobností ještě neslyšeli.

Jablka obsahují celou řadu důležitých živin, které jsou nezbytné ke správnému fungování našeho organismu. Navíc ale nepatří mezi vysokokalorické potraviny, jsou tak skvělou volbou i pro ty, kteří se snaží shodit přebytečná kila. Mezi živiny, které v tomto ovoci najdeme, patří mimo jiné vláknina, vitamín C, měď, draslík, vitamín K a další, jak informuje Healthline.

Pomáhají s hubnutím

Polyfenoly jsou sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v potravinách rostlinného původu. V našem těle působí jako antioxidanty a ochraňují naše buňky před škodlivými volnými radikály. Mohou přispívat ke snížení rizika vzniku diabetu II. typu, srdečních onemocnění, ale i před některými druhy rakoviny.

Zařazení jablek do našeho jídelníčku nám mimo jiné může pomoci se snížením naší fyzické hmotnosti a předejít tak vzniku obezity, která patří mezi rizikové faktory vzniku celé řady vážných onemocnění.

Díky svému vysokému obsahu vlákniny (5 g vlákniny ve středním jablku) nám pomáhají déle si udržet pocit sytosti, a tak i zabránit konzumaci většího množství kalorií, než je potřeba. S prevencí vzniku obezity nám pomáhají ale také díky jejich vysokému obsahu polyfenolů.

Další tipy na to, jak o Vánocích nepřibrat, najdete zde.

Zdraví našeho srdce

Pravidelnou konzumací jablek můžete podpořit mimo jiné také zdrav vašeho srdce. Vysoký obsah polyfenolů v tomto ovoci nám totiž pomáhá snižovat vysokou hladinu krevního tlaku, která může vést ke vzniku onemocnění srdce.

Flavonoidy nám pomáhají mimo jiné také snížit vývoj aterosklerózy, neboli hromadění plaku v našich tepnách, která může vést až ke vzniku infarktu.

Nižší riziko vzniku cukrovky

Zařazením jablek a hrušek do naší stravy můžeme mimo jiné předejít i vzniku cukrovky II. typu.

Studie dokazují, že tato změna jídelníčku snižuje riziko vzniku diabetu II. typu až o 18 %. Dokonce i pokud tyto druhy ovoce do našeho jídelníčku zařadíme pouze jednou týdně, můžeme snížit riziko vzniku tohoto typu chronického onemocnění až o 3 %.

Poradí si s trávicími problémy

Jablka mimo jiné obsahují také pektin. Jde o jeden z druhů vlákniny, která podporuje zdravou střevní mikroflóru.

V našich střevech totiž působí jako prebiotikum, neboli výživa pro zdravé bakterie, které jsou pro správnou funkci trávicího systému nezbytné.

Prevence rakoviny

Jablka nám mohou dokonce pomoci i předejít vzniku rakoviny, obsahují totiž velké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před oxidačním stresem. Tato účinná složka jablek nám tak může pomoci s prevencí vzniku některých druhů rakoviny, mezi které patří mimo jiné rakovina plic a trávicího traktu.

Zelená šťáva plná vitamínů

Pokud vám ale jablko zkrátka nechutná samo o sobě nebo už se vám jako rychlá svačinka zkrátka omrzelo, nezoufejte. Jablka můžete zařadit do vaší stravy dokonce i prostřednictvím šťávy nebo šejku.

Potřebujete:

  • 1 jablko
  • 1 banán
  • 3 datle
  • polovinu okurky
  • 2 pomeranče pro výrobu čerstvého pomerančového džusu (můžete nahradit vodou)

Postup:

Stačí jen jablka nakrájet na kostičky a vhodit je do mixéru, přidat k nim kousky banánu, okurky a čerstvý špenát. Nakonec do mixéru přidejte i 3 větší vypeckované datle, které vám nápoj osladí, zalijte kousky ovoce a zeleniny vodou nebo čerstvým pomerančovým džusem a pořádně celou směs rozmixujte tak, abyste se zbavili hrudek.

Zdroj: HealthlineLife is But a Dish

KAM DÁL: O Vánocích nemusíte přibrat, pomůže vám správná strava i aktivní odpočinek.

Klíčová slova: