Ananas posiluje imunitu a zlepšuje trávení. Připravte si z něj lahodný šejk

Ananas mimo jiné urychluje zotavení se po operaci
  |   zajímavost

Toto žlutě zbarvené exotické ovoce by v našem jídelníčku rozhodně nemělo chybět, a to zejména v podzimních a zimních měsících, kdy na nás viry a baterie čekají na každém kroku. Má totiž celou řadu zdravotních benefitů, mezi které patří mimo jiné i posílení naší obranyschopnosti.

Pokud nevíte, jaké zvolit plody do vašeho ovocného salátu nebo ranního jogurtu, sáhněte po ananasu. Toto tropické ovoce pocházející z Jižní Ameriky je totiž nabité antioxidanty a celou řadou dalších důležitých živin, mezi které patří mimo jiné i vitamín C, mangan a železo, jak na svém webu uvádí Healthline.

Posílení imunity

Ananas obsahuje celou řadu účinných antioxidantů, mezi které patří mimo jiné i vitamín C a které našemu organismu pomáhají ochraňovat buňky před oxidačním stresem způsobeným škodlivými volnými radikály.

Oxidační stres je spojený se vznikem některých chronických chorob, některých druhů rakoviny, zánětů, ale také právě i s oslabením naší imunity, jak dokazují studie.

Pomáhá se zotavením se po operaci nebo cvičení

Výzkumy poukazují na to, že pravidelná konzumace ananasu může významně zkrátit dobu, kterou naše tělo potřebuje k zotavení se po operaci či náročném cvičení.

Obsahuje totiž látku bromelain, která má protizánětlivé vlastnosti, jak dokazují studie. Bromelain může snižovat zánět v těle a také pomáhá s rychlejším vstřebáním modřin a se zmírněním otoků, jejichž výskytu se po chirurgickém zákroku zkrátka nevyhneme.

Výhodou je i jeho vysoký obsah sacharidů, které našemu po náročném cvičení chybí. Konzumace ananasu je ideálním způsobem, jak jejich zásoby doplnit.

Zlepšuje trávení

Ananas obsahuje mimo jiné také velké množství trávicích enzymů, které našemu organismu mohou pomoci s trávením masa. Studie dokazují, že dokáží štěpit molekuly bílkovin na aminokyseliny a peptidy, tedy jejich stavební bloky, a tak nám trávení proteinu usnadňují.

Ananasový šejk

Ananas můžete do vaší stravy přidat poměrně jednoduše, hodí se do ovocných salátů, jogurtů, ale je velmi chutný i samotný. Jedním z těch nejlepších způsobů, jak si ho vychutnat, je ale mléčný šejk.

Potřebujete:

  • 200 g ananasu
  • 1 střední mražený banán
  • 200 ml (kokosového) mléka
  • čajová lžička medu

Postup:

Všechny ingredience stačí jen rozmixovat tak, aby v nápoji nezůstaly žádné větší kousky ovoce, a máte hotovo.

Zdroj: Healthline, Wholefully

KAM DÁL: Kadeřávek má skvělé zdravotní benefity. Připravte si z něj křupavou svačinku.

Klíčová slova: