O Vánocích nemusíte přibrat, pomůže vám správná strava i aktivní odpočinek

Jedním z pravidel, které vám pomohou o Vánocích nepřibrat na váze, je omezení alkoholických nápojů na minimum
  |   zajímavost

K oslavám Vánoc neodmyslitelně patří talíře plné perníčků, vosích hnízd, vanilkových rohlíčků a dalších cukrovinek, bez kterých by Vánoce zkrátka nebyly takové, jaké mají být. Ve většině domácností také můžeme objevit v lednici bezedné zásoby bramborového salátu pro milovníky slaných jídel. Přibírání na váze se tak zdá téměř neodvratitelné. Existují ale způsoby, jak tomu zabránit, nebo zvýšení tělesné hmotnosti alespoň omezit.

Řada lidí se domnívá, že pokud si chcete užít vánoční svátky, jak se patří, musíte v lednu počítat s několika přebytečnými kily navíc, to je ale obrovský omyl. O Vánocích můžete slavit bramborovým salátem a dokonce i cukrovím, jen u toho musíte dodržovat několik jednoduchých pravidel a přibírání na váze se spolehlivě vyhnete.

Tomuto tématu se dokonce věnoval i jeden výzkum, který zkoumal 272 dospělých jedinců v období Vánoc, jak na svém webu uvádí Harvard Health Publishing.

Lidé, kteří se studie účastnili, byli náhodně rozděleni do dvou skupin, jedna skupina se řídila novými pravidly, zatímco si v mnoha ohledech užívali vánoční svátky obvyklým způsobem. Druhá skupina své běžné chování a styl stravování během svátků nijak neměnila.

Vedoucí výzkumu po jeho účastnících požadovali, aby se každý den ráno zvážili, dále dostali informace o tom, jaké množství fyzické aktivity je potřeba ke spálení většího počtu kalorií, které obsahují vánoční jídla. Byly jim také představeny základy zdravého životního stylu.

Výzkum poukázal na to, že o Vánocích nemusíme nutně přibrat na váze dokonce ani v případě, že se nechceme zcela vzdát cukroví, bramborového salátu s pořádnou dávkou majonézy, vaječného likéru a dalších pochutin. Stačí jen zároveň dodržovat několik jednoduchých pravidel, která jsou pro prevenci přibírání na váze stěžejní.

Skupina, která se řídila pravidly stanovenými vedoucími výzkumu, zhubla průměrně o 0,2 kg, zatímco kontrolní skupina přibrala v průměru o 0,4 kg.

Jaká pravidla nám pomohou o Vánocích nepřibrat?

Mezi pravidla zahrnutá ve studii patřilo:

  • Vyhněte se dlouhému sezení (každou hodinu buďte alespoň 10 minut na nohou)
  • Nejezte u televize, soustřeďte se na každé sousto
  • Jezte každý den ve stejný čas
  • Snažte se potraviny s vysokým obsahem tuku vyměnit za odtučněné
  • Snažte se každý den nachodit alespoň 10 000 kroků
  • Na výlety či do práce si s sebou zabalte zdravé svačiny
  • Kontrolujte obaly jednotlivých potravin, zaměřte se na obsah tuku a cukru
  • Předtím, než si přidáte, několik minut počkejte
  • Do svého jídelníčku zařaďte alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně
  • Vyhněte se slazeným a alkoholickým nápojům nebo jejich konzumaci omezte na minimum

S prevencí zvýšení tělesné hmotnosti nebo s jejím úbytkem vám může mimo jiné pomoci také jednoduchá změna plánů, jak na svém webu uvádí Healthline.

Naplánujte procházku či výšlap

Vánoce jsou mimo jiné i obdobím, ve kterém se většina z nás schází s rodinou či přáteli. Problémem ale je, že tato setkání často zahrnují pouze společné sledování televize, oběd v restauraci nebo jiné sedavé aktivity.

Strávit čas se svou rodinou ale můžete i ve více aktivním duchu, naplánujte si krásnou podzimní procházku, výlet na hrad nebo třeba i den strávený na tenisovém kurtu, kreativitě se meze nekladou.

Zdroj: Harvard Health Publishing, Healthline

KAM DÁL: Provoňte si celý domov levně a jednoduše. Nepotřebujete drahé difuzéry, stačí jedlá soda.

Klíčová slova: