Velikonoce se blíží: Recept na lahodný mazanec z tvarohu se bude hodit

Klíčem ke skvělému mazanci je nešetřit tvarohem a smetanou
  |   zajímavost

Mazance se v období Velikonoc objevují ve většině českých domácností. Některé jsou ale lepší než jiné. Tento recept je na nadýchaný tvarohový mazanec, který si oblíbí celá rodina. Klíčem je tvarohem nešetřit.

Velikonoce se slaví po celém světě, rozhodně ale nevypadají tak, jak je známe u nás. Každá kultura si do tohoto svátku něco přidala a něco naopak ubrala. Téměř v každé zemi se zkrátka slaví trochu jinak.

Asi nejpodivnějším způsobem slaví Velikonoce na Bermudách, a to pouštěním draka. Na druhém místě je nejspíše Haiti, kde pořádají obrovské karnevalové průvody a kombinují katolické zvyky s tamním obětováním zvířat pro duchy zemřelých.

Některé podivné zvyky se ale ujaly i v Evropě, například Norové se o Velikonocích pouští do čtení detektivek nebo sledují kriminální filmy a seriály.

U nás je hned po koledě tím nejoblíbenějším zvykem nejspíše pečení mazance, který má pro nás zvláštní symboliku. Mazanec je pečivem, které je znamením konce půstu a začátkem veselení se. Rozhodně byste na něm tedy neměli šetřit.

Ingredience:

  • 35 g droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 500 g velmi kvalitní hladké nebo polohrubé mouky
  • špetka soli
  • půl lžičky sušené citronové kůry
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 ml vlažného mléka
  • 100 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • 3 žloutky
  • 1 bílek
  • 80 g másla
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g oloupaných mandlí
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup

  • Nejdříve je potřeba udělat kvásek. K tomu potřebujete smíchat droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a trochou vlažného mléka tak, aby vám vznikla konzistence kaše.
  • Poté ve velké míse smíchejte vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek a mouku prosetou skrz sítko spolu se změklým máslem a tvarohem.
  • Do směsi dále přidejte kvásek poté, co se na něm utvoří pěna.
  • Dále přidejte i žloutky a smetanu. Smetanu je nutné přidávat postupně a přestat ve chvíli, kdy bude mít těsto ideální konzistenci pro hnětení, tedy konzistenci podobnou modelíně.
  • Těsto hněťte zhruba 10 minut, do té doby, než se přestane lepit k válu.
  • Poté těsto zformujte do koule, lehce posypte moukou, vraťte ho do mísy a přikryté utěrkou ho nechte kynout zhruba hodinu až hodinu a půl.
  • Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a mandle (nechte si část mandlí na vršek mazance).
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů a bochánek vložte na pekáč vystlaný pečicím papírem, potřete ho bílkem rozšlehaným s trochou vody, posypte vršek mazance zbylými mandlemi a umístěte ho do trouby. Po 5 minutách snižte teplotu v troubě na 150 stupňů a počkejte dalších 40 minut.
  • Nakonec můžete posypat moučkovým cukrem

Zdroj: Cook like Czechs, Kuchařka pro dceru, Radiožurnál

KAM DÁL: Jak ušetřit za jídlo: Stačí ho správně umístit do lednice a vydrží věky.