Toman propadl. Českým lvům kraloval snímek Všechno bude

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Včera večer se předávaly nejvýznamnější tuzemské filmové ceny, Čeští lvi. Předloni se nejvíce skloňovalo jméno Masaryk, v roce loňském to byl Miloš Zeman. A jaké bylo včerejší předávání? Kdo si odnesl cenu za nejlepší film a kdo zvítězil v jiných kategoriích?

Nejslavnější filmové ceny na světě to letos neměly lehké. Nejprve ztratil Oscar moderátora a pak byl za nejlepší film označen snímek s Viggo Mortensenem v hlavní roli s názvem Zelená kniha. V kině nabídne Zelená kniha příjemný zážitek, ale podle mnohých filmových kritiků až příliš "hladí po srsti", zjednodušuje a je líbivá na úkor hlubší výpovědi.

I kolem nejslavnějších tuzemských filmových cen je minimálně v posledních letech rušno. A není to jen díky filmům a filmovým tvůrcům jako takovým. Předloni téměř všechny ceny putovaly za Masarykem, filmem, který mapoval život Jana Masaryka a ve kterém zazářil patrně nejslavnější český herec současnosti Karel Roden.

Vloni byla situace jiná. A trochu ji předznamenal už Marek Šindelka, který při vyhlašování cen Magnesia Litera naznačil, že předávat a získávat ceny je sice věc pěkná, ale že je nutné mít na paměti i svět mimo literaturu. Respektive mimo film, jak jsme se přesvědčili při loňském předávání Českých lvů, kdy mnozí ocenění filmoví tvůrci vystoupili během předávání cen proti prezidentu Miloši Zemanovi.

Jak bylo letos?

Oproti předchozím letům se pozornost mnoha fanoušků více upřela k seriálům. A to díky výborným seriálům, které nám v posledních týdnech a měsících tuzemští tvůrci a herci naservírovali. Řeč je samozřejmě především o Mostu!, pozornost si však získává i Zkáza Dejvického divadla. A herci z Dejvického divadla, kteří se objevili v novém seriálu České televize, se v loňském roce předvedli v seriálu Dabing Street. Ten byl letos oceněn jako nejlepší dramatický seriál roku. Petr Zelenka, který stál za Dabing Street, se mimochodem podílel na vzniku velmi úspěšného, ale i velmi dobrého seriálu Terapie, v němž podobně jako v Masarykovi září Karel Roden. Nejlepší televizní film či minisérií pak byla Dukla 61.

Ocenění se v letošních Lvech dočkal i Hastrman, režisérský debut Ondřeje Havelky, který vycházel ze stejnojmenné předlohy spisovatele Miloše Urbana. Hastrman si odnesl sošky za nejlepší hudbu, nejlepší kameru a za nejlepší kostýmy, o něž se postarala Eva Kotková. Rovněž nejlepší kamera byla podle akademiků ve filmu Hastrman.  

Na své si letos přišla i česká pohádka, konkrétně film Čertí brko, pro něž vytvořil masky Zdeněk Klika. A právě ten si včera odnesl Českého lva. Pozoruhodného úspěchu dosáhl film Všechno bude, který byl oceněn v následujících kategoriích: nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Jan František Uher), nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Eliška Křenková), nejlepší střih (Jana Vlčková), nejlepší scénář (Petr Pýcha).

Následně snímek Všechno bude získal i cenu za nejlepší režii (Olmo Omerzu) a poté i za nejlepší film. Mnohé toto ocenění překvapilo, a to z toho důvodu, že patrně největším kandidátem na vítězství byl před vyhlášením film Toman. Ten nakonec neproměnil ani jednu nominaci.

Nejlepším hercem v hlavní roli byl Karel Dobrý za účinkování ve filmu Hastrman, v ženské roli pak nejvíce zazářila Jenovéfa Boková ve filmu Chvilky.