Legendy i nové tváře, festivaly i sólo koncerty. Přehled, kam vyrazit v létě za hudbou

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Léto je v plném proudu a s ním i letní festivaly. Pokud byste rádi na některý z nich vyrazili, ale váháte, na jaký, projděte si hlavní hvězdy několika akcí, které nás ještě čekají. Nabídka je skutečně pestrá. Za pozornost však stojí i jeden z nejočekávanějších sólo koncertů posledních měsíců.

Colours of Ostrava

Jeden z nejslavnějších českých festivalů vůbec, Colours of Ostrava, se letos koná ve dnech 17. až 20. července. Hlavní hvězdou letošního ročníku jsou post-punkové legendy The Cure. Ti v posledních týdnech odehráli hned několik festivalových koncertů s podobným setlistem, se kterým se s největší pravděpodobností představí i v Ostravě. A podle ohlasů je rozhodně o co stát.

Na své si přijdou fanoušci největších hitů této skupiny – písní jako Boys Don’t Cry či Friday I’m in Love –, stejně jako ti, kteří upřednostňují patrně nejlepší album od The Cure, Disintegration. Skupina kolem čerstvě šedesátiletého Roberta Smithe před nedávnem oslavila třicet let od vydání tohoto alba. Jejich koncert bude dozajista jedním z vrcholů ostravského festivalu i celého léta.

Dalšími vystupujícími, kteří stojí za pozornost, jsou třeba Rosalía, ZAZ, která se na Colours představí už poněkolikáté, či, máte-li zájem o něco klidnějšího, třeba Shilpa Ray. Tato hudebnice sice není tak slavná, do České republiky se však vrací opakovaně a její koncerty jsou vždy plné energie. Shilpa Ray upoutala vedle jiných australského hudebníka Nicka Cavea, jemuž před lety dělala předskokanku.

Rock for Churchill

I Rock for Churchill už je festival, který se těší nezpochybnitelnému renomé. Letos přivítá třeba mladou hvězdu jménem Yungblud. Ten se v Praze objeví i v listopadu na samostatném koncertu. Událost, která se bude konat v Roxy, je však beznadějně vyprodaná a Rock for Churchill tak má velmi výrazný tahák. Vedle mnoha dalších představí festival, konající se ve Vroutku, na konci srpna Eda Rushe nebo české skupiny jako Stromboli, Tata Bojs či Vypsaná fixa. Pokud byste váhali s návštěvou této akce, třeba vás přesvědčí, že letošní ročník je jubilejní dvacátý.

Pohoda festival

Pro toho, kdo chce za hudbou někam vyrazit, je výbornou volbou slovenský Pohoda festival, který se koná v Trenčíně. Začíná už 11. 7., tedy pozítří, a trvá do 13. 7. Mezi hlavní hvězdy letošního ročníku se řadí například Liam Gallagher, zakládající člen kapely Oasis, či švédská zpěvačka a skladatelka Lykke Li. Na Pohodě vystoupí také britští The 1975 či Mura Masa. I čeští umělci mají na letošní Pohodě své místo. V Trenčíně se představí undergroundové legendy The Plastic People of the Universe či dj Ventolin.

Billie Eilish

A pokud vás nezajímají festivaly, máte samozřejmě možnost vyrazit na "obyčejné" koncerty. Jedním z nejzajímavějších bude vystoupení amerického hudebního zázraku jménem Billie Eilish. Teprve sedmnáctiletá zpěvačka, která nedávno vydala své debutové album, je jednou z nejviditelnějších tváří současné populární hudby.

Její pražský koncert se měl původně vykonat ve Foru Karlín, lístky se však vyprodaly během několika minut, a tak se organizátoři rozhodli přesunout její vystoupení do O2 areny. Tam se Billie Eilish ukáže 20. srpna a rozhodně je o co stát – a to i přesto, že věkový průměr jejích fanoušků nejspíš nedosahuje ani dvaceti let.