Rolling Stones, Kabáti, Ed Sheeran a další. Největší české koncerty těm světově nejúspěšnějším nesahají ani po kotníky

Keith Richards a Rolling Stones byli v Praze hned několikrát. Jaká byla jejich návštěvnost?
 

Sametová revoluce otevřela hranice na Západ. Svobodné cestování znamenalo i závan zakázané ciziny na našem území. Jedním ze symbolů nové éry naší historie byl koncert slavných Rolling Stones, který se uskutečnil 18. srpna v roce 1990 na Strahově a navštívilo ho přes 100 tisíc lidí. Nebyl to však jediný megakoncert, který se na našem území uskutečnil. Jak si vedou české kapely v konkurenci s těmi světovými? 

„Hi, I’m Mick Jagger. Kameny se valí do Prahy!” tak roztomilou češtinou odstartoval frontman kapely Rolling Stones první opravdu obrovský koncert na našem území. Psal se rok 1990 a statisícový dav na spartakiádním stadionu na Strahově v Praze si užil první opravdový průvan svobody. 

Byť stejná kapela o pět let později překonala svůj vlastní rekord, význam rockového koncertu v místech, kde se socialismus chlubil spartakiádními výkony, byl nenahraditelný. Jaká další vystoupení se řadí mezi ty vůbec největší hudební show po roce 1989? 

Největší koncerty na světě

Než se pustíme do přehlídky těch co do návštěvy nejpočetnějších koncertů po sametové revoluci, je nutné zmínit ten úplně největší na světě. Pyšnit se tímto primátem může Rob Stewart, který na Silvestra roku 1994 na pláži Copacabana přilákal i díky volnému vstupu neuvěřitelných 3,5 milionu lidí. 

Ani Paul Simon si na nedostatek diváků nemohl stěžovat. Půlmilionové publikum v newyorském Central Parku přilákal jeho koncert s Artem Garfunkelem v roce 1981. O deset let později to na stejném místě zopakovali, přišlo 750 tisíc lidí.

A kdybychom brali koncerty vážné hudby, tak ten s největší návštěvností se odehrál opět v newyorském Central parku v červenci 1986. Newyorskou filharmonii pod taktovkou Zubina Mehty si nenechalo ujít 800 000 nadšenců.

České megakoncerty se tomuto číslu ani trošku nepřibližují, ale to většina podobných vystoupení po celém světě. U nás se však určitě nemáme za co stydět. Nejvíce platících diváků přišlo na koncert Paula McCartneyho na stadionu Maracana v Riu de Janeiru. Bylo jich 180 tisíc, což už se přibližuje českým rekordům. 

Kabáti v závěsu

Když v roce 2014 vystoupila kapela Kabát na pražském Vypichu, přišlo si ji poslechnout až 60 tisíc platících diváků. Tím se česká kapela dokázala dostat na úroveň světově uznávaných jmen. Mezi českými interprety tehdy překonali bratry Nedvědy, ale nechybělo mnoho, aby se vyrovnali slavné kapele z Irska. O jakou jde? 

Rok 2019 trošku zamával s aktuální tabulkou nejnavštěvovanějších koncertů na našem území. Dvojité vystoupení slavného Eda Sheerana navštívilo 150 tisíc lidí a na prvním koncertě se pod pódiem seskupilo až 80 tisíc lidí. Tím se vyrovnal svým irským kolegům, kteří na pražském Strahově vystupovali v roce 1997. Jednalo se o legendární U2 a jejich skvělá show se tak dnes dělí o čtvrté místo právě s Edem Sheeranem co do počtu návštěvníků. 

Překvapivě se však s Kabáty o počet návštěvníků dělí také slovenský Elán. Na další světové hvězdy však zatím nikdo z československých interpretů nedosáhl. Byť bratři Nedvědi přitáhli na Strahov až 70 tisíc lidí a Eva a Vašek měli ambice jít ještě dál pod horou Říp, dál se už nikdo nedostal. Navíc zmíněné vystoupení Evy a Vaška byl produkční propadák, kam dorazilo 8 tisíc diváků.

Rekordní návštěvy

Slavná britská kapela Pink Floyd poprvé dorazila na naše území v roce 1994. V samostatné České republice se jednalo o první koncert, který překonal hranici 100 tisíc. Přišlo totiž nakonec až 115 tisíc návštěvníků. Koncert se odehrál kde jinde než na Strahově. 

Že je možné nafouknout kapacitu místního stadionu do ještě epičtějších rozměrů, ukázal Michael Jackson, který svojí návštěvou doslova pobláznil Prahu. Obrovská socha na jeho počest, davy zfanatizovaných fanoušků okupující hotel a nakonec grandiózní show, kam si našlo cestu 125 tisíc návštěvníků. 

První místo však zůstává stále nepřekonáno. Rolling Stones se v Praze představily podruhé a přepsaly všechny rekordy v počtu návštěvníků. 127 tisíc lidí dorazilo na koncert na Strahově, který uvedl tehdejší prezident Václav Havel.

Dodnes je zatím nikdo nepřekonal a vypadá to, že se k tomu jednorázově nikdo ani nepřiblíží. Koncert Eda Sheerana ukázal, že však stále existují hudební ikony, které budí davové šílenství. Výše zmíněné koncerty však hrají svoji roli v kontextu nového politického režimu, kdy zakázaná hudba ze Západu mohla naplno ukázat, jak chutná život na svobodě. 

Zdroj: Historie cs, aktuálně, Česká televize

KAM DÁL: Smrt Elvise Presleyho jako promyšlená kamufláž. Jakou roli hrála v jeho smrti FBI?