Megastar Ed Sheeran: Každý koncert znamená obrovské utrpení, náplastí jsou vydělané miliardy

Na koncertech působí uvolněně, přiznal ale velké problémy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Je mu 28 let, je jedním z nejzámožnějších zpěváků světa, a přesto se pořád může zdát, že vyrůstal ve vedlejší ulici a chodil na stejné hřiště jako kdokoliv z nás. Obdivovaný, uznávaný a mnohými milovaný Ed Sheeran má ale také svá lidská trápení, která většinu jeho fanoušků určitě překvapí.

Není žádným tajemstvím, že začátky hudební kariéry dnes světoznámého zpěváka s nezaměnitelným projevem a úsměvem nebyly nijak jednoduché. O jeho přespávání pod mostem a prvních vystoupeních v malých klubech, kde se ne vždy setkal s potleskem a oceněním, byly popsány stohy papíru a podobné zprávy bloudí mnoha internetovými servery.

Ostatně i sám zpěvák s velkou oblibou příběhy ze svého muzikantského mládí prokládá i koncerty před vyprodanými stadiony a halami. Nyní se ale ukázalo, že právě obliba, které se u posluchačů těší, a počet návštěvníků jeho koncertů jsou důvodem jeho problémů.

Na svých koncertech trpí

Je paradoxem, že „Ed“, který často vystupuje na jevišti před tisícovkami lidí a působí zcela přirozeným a uvolněným dojmem, trpí sociální fóbií. Sám zpěvák o problému, který mu způsobuje mnohé nepříjemné momenty, otevřeně hovořil při představování svého nového alba No.6 Collaboration Project.

Přiznal dokonce, že se v prostorách zaplněných desítkami tisíc návštěvníků koncertu cítí klaustrofobicky. Sám tento stav okomentoval jako komický, zvlášť s ohledem na návštěvnost jeho vystoupení. „Necítím se dobře ve velké skupině lidí, což je ironické, protože pořádám show pro desítky tisíc návštěvníků.“ Přesto ale všechny fanoušky ujistil o svém potěšení z jejich zájmu. 

Hudba jako terapie
Ed Sheeran má naštěstí pro svoje úzkosti, kterými trpí v podstatě neustále, velmi dobrou terapii. Je jí opět hudba, do níž může zpěvák v nepříznivých chvílích vložit všechny své emoce. Ostatně o hudbě jako možnosti terapie promluvila v rozhovoru také americká zpěvačka Tori Kelly, pro níž Sheeran napsal úspěšnou píseň I Was Made for Lovin´ You. „Hudba může být silná a uzdravující. V těžkých časech je hudba velký léčitel. Hudba je jeho terapie, stejně jako byla kdysi pro mě,“ řekla v rozhovoru, v němž ocenila zpěvákovu upřímnost.

Idol milionů mladých lidí vyhledává samotu

Angličan s irskými kořeny, který díky své vizáži původ rodu nezapře, se mimo vystoupení velkými skupinami lidí rozhodně neobklopuje. Okruh přátel, s nimiž se stýká, omezil na minimum a v soukromí se snaží užívat si co největšího klidu. Často proto vypíná i mobilní telefon. Možná i snaha o co největší klid a soukromí dovedla Eda Sheerana i k rozhodnutí odkoupit prakticky všechny nemovitosti v okolí svého domova. Stálo ho to v přepočtu více než sto milionů korun, zato má teď ale v městečku Framlingham v hrabství Suffolk od sousedů klid.

A možná je tato spokojenost oboustranná, protože to byli právě jeho bývalí sousedé, kteří si v minulosti stěžovali na stavby, které Sheeran na svém pozemku budoval. Vadila jim například soukromá kaple, dům na stromě nebo rybník, který  - jak se obyvatelé okolních domů domnívali – měl sloužit spíše jako bazén. Nyní ale zpěvák vlastní opravdu rozhlehlé pozemky, za jejichž hranicí se může v mezích zákona chovat podle svého. Obyvatelé Framlinghamu označují Sheeranův majetek jako „Sheeranville“.