Donutilův průměrný seriál na důchod. Doktor Martin připomíná německou produkci z devadesátých let

Miroslav Donutil se herecky prosadil na počátku kariéry díky angažmá v divadle Husa na provázku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Miroslav Donutil před několika dny oslavil sedmdesáté narozeniny, tak byl čas se ohlédnout za jeho bohatou hereckou kariérou. Nepřekonatelný Sluha dvou pánů, ale také Tankový prapor a Černí baroni jsou jen střípky úspěšné kariéry předního českého herce. Ne všechno se však proměnilo v televizní či seriálový hit. Proč právě Doktor Martin patří k tomu horšímu? 

/KOMENTÁŘ/ Česká televize se v souboji se seriály Slunečná a Ordinace v růžové zahradě snaží bojovat v čele s hereckou ikonou Miroslavem Donutilem. Seriál Doktor Martin je totiž nasazen ve stejném čase jako právě zmíněné úspěšné projekty konkurenčních televizí. Není tak od věci se poohlédnout, s čím to vlastně Česká televize před lety na svoje obrazovky přišla a proč vlastně vytáhla z archivů právě Doktora Martina v hlavní roli s legendou Miroslavem Donutilem. 

Doktor z hor

Už název nenápadně připomíná úspěšný seriál pro všechny televizní důchodce z devadesátých let. Německý Doktor z hor byl ideálním společníkem k turecké kávě a chlebíčkům. I ta křížovka se u něj dala bez problémů luštit, aby člověk přitom nepřišel o nějakou důležitou informaci. 

Scénář seriálu Doktor Martin, který vytáhla Česká televize z archivu, je podobný. Žádná velkolepá podívaná vás nečeká, a tak si při jeho sledování můžete bez problémů odpočinout. Právě na to pravděpodobně Česká televize sázela, když podobný projekt šila přímo na triko Miroslavu Donutilovi. 

Lepší než 3+1

Zdá se, že herec Miroslav Donutil má na obrazovkách České televize předplacené místečko. Když nevíte co, nastrčme tak Donutila. Už v minulosti totiž sázela produkce veřejnoprávní televize na výkony populárního herce. Pořad s názvem 3+1, kde Miroslav Donutil střídal jednu roli za druhou, už je naštěstí z obrazovek pryč. 

Marný pokus vyvolat duchy oblíbených Bakalářů se nepodařilo, ale diváckou odezvu tento podprůměrný projekt pravděpodobně zanechal. Nutno dodat, že kvalitativně je na tom Doktor Martin o něco lépe. Pražský doktor přijede léčit vesničany do hor v Beskydech, kde se snaží přizpůsobit novému životu v malé komunikaci komických postav. 

Seriál, který pracuje s nadsázkou, naplňuje jedno klišé za druhým a Miroslav Donutil zde ztvárňuje muže, který má odpověď a recept na všechno. Byť by měl léčit bolesti hlavy a skříplá záda, pouští se i do vztahových problémů a pro místní je vlastně takový polobůh. Komu se nezavděčí naivní zápletka, ten si vystačí alespoň s krásnou beskydskou krajinou. 

Alespoň tak

Televizní vysílání je vždy nutné vnímat s nadhledem. Lidé si přejí podobný druh zábavy, protože je třeba si u večerního vysílání hlavně odpočinout. To se přesně v případě Doktora Martina děje a nutno dodat, že z technického pohledu je oproti Ordinaci v růžové zahradě a seriálu Slunečná na mnohem lepší úrovni. 

Navíc, i když jsou scenáristické výkony často podprůměrné, právě postava charismatického Donutila lidi donutí se na tento seriál dokoukat do konce. Kdo teď volí mezi třemi čtvrtečními seriály, možná by měl uvažovat o tom, že si otevře knížku. Ani v jednom případě se totiž nejedná o žádný zázrak. 

KAM DÁL: Opravdové kokosy na sněhu. Čím se legendární komedie inspirovala skutečným příběhem?