Kukačky ve stínu Boženy. Seriál o výměně dětí po porodu buduje nepříjemnou zápletku

Seriál Kukačky je zpět. Druhá série přinese plno změn
 

Česká televize si v mediálním prostoru získala pozornost hlavně kvůli velkolepému projektu Božena o významné české spisovatelce. Trochu ve stínu tohoto epického historického dramatu se každý týden odehrává seriál, který rozhodně stojí za to nepřehlédnout. Viděli jste už Kukačky? 

/KOMENTÁŘ/ Finální hodnocení seriálu Kukačky si ještě odpustíme. Přece jenom se zatím stihly odvysílat pouze tři epizody. Leccos je však už z expozice zajímavého příběhu mladého páru, který zjistí, že jejich syn není doopravdy jejich, rozpoznatelné. Scenárista Jan Coufal v tomto projektu rozpracoval zkušenost, kterou prožil na vlastní kůži, i když si ji v žádném případě nemůže pamatovat. „Inspirací mi byla vlastní zkušenost. Mé mamince přinesli po porodu místo mě cizího kluka. Všimla si toho po pár minutách a zjednala nápravu,” uvedl na pravou míru scenárista Coufal. Jak se podařilo tuto opravdu nepříjemnou zápletku se záměnou dětí v porodnici převést do seriálové podoby?  

Síla tématu

Základem dobrého dramatu je dobré téma. To se autorům seriálu Kukačky bezesporu podařilo odhalit. Mladý pár zjistí, že jejich šestiletý syn nemá stejnou krevní skupinu ani matky, ani otce. Postupně se tak rozplétá řetězec nepříjemností, které se přirozeně po odhalení pravdy rozehrávají, a k tomu na maloměstě. 

Ve třech epizodách seriálu Kukačky se tak celkem citlivě odehrává příběh, který drží divákovu pozornost, protože se zájmem sleduje, jak se obě rodiny k tomuto nelehkému faktu postaví. Šest let vychováváte geneticky cizí dítě, ale je hodnota genů to rozhodující k tomu, abyste mohli říct, že se jedná o vaše dítě? 

 

Velmi složitá otázka je vlastně to hlavní, co tvoří seriál nadprůměrně zajímavým. Samozřejmě se Česká televize nevydala alternativní cestou a projekt se drží při zemi. Scénář, který má ve třech epizodách skvělé momenty, dává vyniknout i dobře zvoleným hercům. Nutno dodat, že právě dětští herci své nelehké role zvládají perfektně. 

A co dál? 

Čeští seriáloví autoři by se však měli ohlížet i za hranice českého vkusu. Tvorba z produkce Netflix či HBOGO totiž v mnoha ohledech dokazuje, že seriál nemusí být pouze dobře odvedené řemeslo, které drží diváka na gauči, ale může se vytvořit umělecká hodnota, nadstavba, díky kterým se podobné projekty stávají populární v kontextu celého světa. 

Kukačky v sobě mají obrovský dramatický potenciál, který částečně naplňují. Po odvysílání čtyř epizod je samozřejmě nespravedlivé vynášet definitivní soudy, ale už teď je patrné, že zde znovu chybí autorská odvaha přidat něco navíc. Provokovat, překvapit a vyhrotit drama do extrémů. 

Kukačky jsou tak zatím slibně rozjetým projektem, který však ve své formě bude lehký nadprůměr, co se však týče tématu, jedná se o skvělý projekt, jenž ve vás bude vzbuzovat nepříjemné otázky, a vy jako divák budete sledovat vývoj postav a jejich přístup k problému hlavně proto, že se s nimi dokážete ztotožnit. A to v české seriálové produkci není kvalita k zahození. 

KAM DÁL: Esoterička Ema Destinnová: V ložnici spala s kostlivcem a na těle měla odvážné tetování