Nigerijské dopisy ve vašem e-mailu. Jak vás okradou?

Přišel vám scam? Raději se jím nezabývejte..
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Slib obrovské sumy peněz za téměř nic? Přesně tohle jsou nigerijské dopisy, které vám občas přistanou v e-mailové schránce. Vy se však nenechte zlákat a objevte, jak doopravdy fungují! 

Někdy jsou označovány i jako nigerijské scamy, nebo prostě Scam 419. Jde o strategii, kterou lidstvo používá více než 400 let. Jenže ani za tu dobu jsme se nepoučili. Na co nás lákají a jak se bránit? 

Opuštěné dědictví nebo tajemný ropný magnát jsou jen jedním z nejznámějších variant Scam 419. Typickými jsou i podvody se zaměstnáním. Ty jsou cílené na lidi, kteří umístili svůj životopis na některý z pracovních portálů. Následné schéma je stejné: nabídka skvěle placené práce v zahraničí, ale pod podmínkou vybavení si různých dokladů, za které je třeba zaplatit poplatky. Dalším častým tématem jsou podvody s mazlíčky.

Podvody s láskou i zvířaty

Obvykle se jedná o vzácná a cenná zvířata, která jsou nabízena v online prodeji. Prodejce se má tendenci ptát, kde zájemce bydlí, aby si pro to nemohl přijít osobně. Následuje klasické schéma speciálních nákladů za povolení a dopravu. Občas se vyskytují i tzv. podvody s láskou, často na sociálních sítích. Většinou se jedná o slečny z Afriky a Asie, které se do vás okamžitě zamilují. Chtějí za vámi přijít, jen potřebují peníze na drahá víza a ještě dražší letenku.

Některé podvody jsou provedeny jednoduše. Ale často jsou propracované až do drobných detailů, jako například profesionálně vytvořené webové stránky neexistujících společností a bankovních institucí. Příjemce bývá osloven jako dědic obrovského majetku nebo je požádán o pomoc při jeho převodu velkého majetku z exotické země. Za to mu je slíbená vysoká odměna ve výši několik desítek procent z celkové částky.

Oběti jsou zasílány falešné dokumenty a certifikáty, které se skoro nedají rozeznat od originálů. Někdy jde o falešné nabídky neexistujícího zboží v internetových aukcích, podvodné inzeráty na prodej levného automobilu nebo pronájem bytů. Podvodníci se neštítí zneužívat různá neštěstí nebo přírodní katastrofy k chycení dalších obětí. Nepoctivci také spoléhají na soucit s oběťmi různých přírodních katastrof a odkazují na charitativní účely.

Nebezpečí, bez šance na změnu

I když před tímto druhem podvodu bezpečnostní společnosti i média pravidelně varují, stále existuje mnoho uživatelů, kteří na e-maily odpovídají nebo dokonce rovnou zasílají peníze. Pokročilejší fáze schémat se týkají i požadavků navštívit zmíněnou zemi a osobně si tak peníze vyzvednout.

Zde nastává již přímé fyzické ohrožení, protože oběť je zpravidla unesena a propuštěná pouze pod podmínkou bohatého výkupného. Odhaduje se, že mezi léty 2010-2015 bylo v Nigérii zavražděno více než 15 obětí. V případě, že se staneme obětí trestného činu, máme možnost podat trestní oznámení orgánům činným v trestním řízení, ale z dosavadních zkušeností lze konstatovat, že téměř neexistuje šance, aby poškozená osoba získala zpět své peníze.

Jak se chovat, když nám přijde podezřelý e-mail?

  • Neotvírejte e-maily s podezřelým předmětem.
  • I důvěryhodný mail může být spam. Většina nigerijských dopisů je psána ve špatné češtině, ale občas se vyskytnou i s bezchybnou gramatikou.
  • Pokud náhodou otevřete podezřelý e-mail, tak na něj neodpovídejte. Jen tím potvrdíte existenci své e-mailové adresy a objem spamu se zaručeně znásobí.
  • Neklikejte na žádné odkazy ve zprávě. Mohlo by dojít k instalaci škodlivého softwaru.