Opravdu nepříjemné sametky: možná máte se svým psem stejného parazita. Naučte se je poznat a vypořádat se s nimi

Kromě toho, že nejde o žádné krásné "zvířátko", tak dokáže larva sametky svého hostitele pořádně potrápit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Co je to sametka? Nenechte se mýlit docela milým názvem, jde o roztoče, který může vašemu psovi, ale i vám pořádně znepříjemnit jinak příjemně barevný podzim. Proto bychom je měli poznat a hned v začátku tento problém případně i řešit…

Jak bylo uvedeno, sametky - odborně Trombicula autumnalis - jsou roztoči, kteří mohou nepříjemně potrápit. Nejde ani tak o samotné dospělé jedince jako jejich larvy, které se po vylíhnutí v půdě dostávají na trávu i další porosty v přírodě, aby si v klidu a pohodě počkaly na příhodný okamžik, kdy dostanou příležitost přestěhovat se na svého budoucího hostitele. Tím mohou být zvířata, která se v trávě pohybují, ale stejně tak i člověk.

Rozkládající se tkáň velmi svědí

Poté, co najde vhodného hostitele, zavrtá se larva sametky pod kůži, kde svými enzymy rozkládá jeho tkáň a tou se pak živí. Největší výskyt můžeme u psa, ale i u kočky a případně dalších zvířat sledovat na místech s jemnější kůží a takových, která jsou nejzranitelnější. Pokud se například váš pes nebo volně se pohybující kočka začnou chovat “jinak”, jsou nervózní, unavení, apatičtí a podobně, je vždy dobré - zvláště nyní v září, zkontrolovat jejich tlapky mezi prsty, uši i čumák. Tady všude se mohou sametky vyskytovat ve větší míře a zvíře je pak obtěžováno svědivými pupeny, které jejich činností vznikají. Na postižených místech se objevují i jasně zřetelné oranžové povlaky.

Maličkaté larvy

Pokud se podíváme na místo postižené sametkou zblízka, můžeme najít maličké “stroupky” - malé oranžové body, tedy právě ony sametky. Jediným možným řešením v takovém případě je jejich co nejrychlejší odstranění, protože pak může nastat i hojení a uklidňování postiženého místa. K návratu k normálu dochází po několika dnech po odstranění larev, protože látky, které již stihly vstříknout pod kůži, přece jen určitý čas ještě působí.

Ve slabinách i na krku

Stejně jako při napadení zvířete chovají se sametky i v případě, že se jejich dočasným hostitelem stane člověk. U lidí je můžeme najít mezi prsty, ve slabinách, na krku, ale i jinde. Většinou si jich nevšimneme, ale svědění, které způsobují, nás určitě klidnými nenechají. Postižené místo je možné potřít některou z mastiček proti alergiím, pomáhá například Fenistil, ale i další podle toho, jaký lék máte vyzkoušený - pak už, stejně jako u zvířat, nezbývá než čekat, až příznaky odezní.

Je možné se bránit?

Problém se sametkami je mimo jiné v tom, že jde o parazita, proti kterému není prozatím vyvinutá žádná stoprocentně spolehlivá prevence. Můžeme se tedy bránit hlavně sami tím, že se nebudeme pohybovat v trávě špatně oblečeni, budeme dodržovat hygienu a v případě zvířat budeme bedlivě sledovat jejich chování a prohlížet jejich srst. Předejdeme tak nepříjemným chvílím a v některých případech i možné masivnější alergické reakci. Pokud bychom si příčinou neobvyklých problémů nebyli jisti, je vždy nutné vyhledat lékaře - ať již toho našeho obvodního nebo veterinárního, pokud se s problémem potýká náš čtyřnohý přítel.

KAM DÁL: Čína, Čáslav, Čenda, čolek, číše. Pamatujete si ještě hry, na které nám stačil kousek papíru a tužka?

Klíčová slova:
pes