Expolicista Šlachta může zařídit Babišovo Palermo, spolupráce s agenty StB mu zatím nevadí. Jointa si s Piráty nedá

Robert Šlachta je lídrem hnutí Přísaha v Jihomoravském kraji
  |   rozhovor

Premiér Andrej Babiš svého pejska Roberta Šlachtu drží pevně na řetězu a hnutí Přísaha je pouze "B týmem" hnutí ANO. Bývalý policista a celník chce zatočit se "zlými" lidmi a českou politiku očistit od korupce. Platí jeden z těchto názorů, které rezonují veřejností nejen na sociálních sítích? Nebo je pravda někde mezi?

Dva kandidáti Přísahy pro sněmovní volby, Václav Šilhavý a Iljan Hron, nebyli schopni předložit čisté lustrační osvědčení a skončili. Potvrdil to lídr hnutí Robert Šlachta. Bylo to mé rozhodnutí. Je nepřijatelné, aby za nás kandidovali agenti StB.“

Ne každý agent StB je stejný?

Hovoří to o něčem, nebo jde jen o prázdné gesto? Může to znamenat, že Přísaha to s proklamovanou "čistotou" myslí opravdu vážně, ale i to, že případná spolupráce s Andrejem Babišem nepřipadá v úvahu? Vždyť i premiér byl aktivním agentem StB. A jestli takové lidi Šlachta nestrpí ve svém hnutí, jak by s nimi mohl dělat politiku?

7 věcí, které spojují Přísahu a ANO
- ostrá rétorika proti "těm nahoře"
- intenzivní a kvalitní kampaň, která se musí "odmakat"
- opakování slov o nespravedlnosti a páchání "hříchů" na obyčejných lidech
- program, který toho moc neříká
- tresty pro všechny politiky, kteří se doteď něčím provinili
- stírají hranice mezi byznysovou lobby a politikou
- Babiš i Šlachta jsou také "spisovatelé"

Možná však není každý agent StB stejný. Na kandidátce Přísahy totiž podle Hospodářských novin figuruje bývalý policista Zdeněk Kudrnáč (sedmička v Královehradeckém kraji), který pro zločinnou organizaci začal pracovat v 80. letech. Toho se však Šlachta zastává. Padni komu padni tak evidentně neplatí.

Přísaha "zařídí" Babišovo Palermo?

Je tedy nutné se Přísahy bát? Není lepší ji prostě přijmout a nechat Šlachtu a spol., ať ukáží, co dovedou? Je tu jedna věc, která tomu brání. Fakt, že se několik bývalých policistů dohodlo a dali dohromady politické hnutí, je sám o sobě dost strašidelný. Tím spíš, že od složek neodcházeli úplně v dobrém. Zhrzené mužské ego už dokázalo hodně. Zabalené do úsměvů a líbivých řečiček.

Vyřizování účtů se tak může stát další nepěknou součástí české politiky. Palermo, o kterém tak rád mluvil Andrej Babiš, je reálnější než kdy dříve.

Jak lídr Přísahy zvládá propagovat podporu rodiny, což je jeden z hlavních bodů vašeho programu? Přeci jen váš životopis říká všechno možné, jen ne to, že jste rodinný typ.

Hnutí Přísaha není jen Robert Šlachta. Téměř všichni moji kolegové, kteří se na našem programu podíleli, rodinu mají. Máme například v krajích dvě lídryně kandidátek, které jsou obě v očekávání. Nikdy jsem netvrdil, že se vyznám ve všem já osobně, ale mám kolem sebe řadu odborníků, se kterými neustále konzultuji jednotlivé programové oblasti.   

Když jsme se spolu bavili naposledy, říkal jste, že nemůžete říct, s kým po volbách nebudete spolupracovat, protože neznáte programy dalších subjektů. Teď už je předpokládám znáte, takže s kým po volbách ne a proč?
My nekopeme žádné příkopy. Prioritou je pro nás prosazování našeho programu a jak už jsem zmínil, i prošetření covidových zakázek. Kradlo se tady ve velkém a to nás, občany, stálo spoustu peněz.

Dobře, tak co Piráti? Jak jejich vize legalizace marihuany působí na expolicistu z protidrogové centrály?
Na tom se samozřejmě už vzhledem k mé minulosti nemůžeme shodnout. Naopak shodu bychom mohli nalézt v otázkách exekučního zákona.

Už jste se bavil s Andrejem Babišem o tom, zda a v čem byste po volbách našli průsečíky vzájemné spolupráce?
Nebavil. Pro nás je důležité prošetření všech covidových zakázek vyhlášených ministerstvem vnitra a ministerstvem zdravotnictví v době nouzového stavu. Pochybuji, že se na tomhle shodneme.

Robert Šlachta
- od ledna 2008 do června 2016 ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu
- od srpna 2016 do listopadu 2019 zástupce generálního ředitele Celní správy ČR a vedoucí sekce pátrání Celní správy ČR
- v roce 2013 uskutečnil ÚOOZ pod jeho vedením zásah na Úřadu vlády a dalších místech, kdy byli zatčeni tři exposlanci ODS i šéfka kabinetu premiéra Nečase Nagyová. Vláda poté padla.
- je svobodný a bezdětný

Chtěl byste v budoucnu zvyšovat důchody, resp. je to v současné situaci pro vás reálné?
Nejdřív je potřeba ucpat všechny díry ve státním rozpočtu. Aby na ty důchody vůbec bylo.

Přísaha Roberta Šlachty. ANO 2011 Andreje Babiše. Vidíte v tom souvislost, vidíte hnutí jednoho muže?
Za Přísahou v tuto chvíli stojí více než 5 tisíc dobrovolníků, kteří ve svém volném čase a zcela zdarma pomáhají na našich petičních stáncích, roznášejí naše volební noviny. Má tohle hnutí ANO? Já myslím, že ne.

Ať si budeme povídat cokoli, kult osobnosti funguje skvěle jak v ANO, tak u vás. Užíváte si to?
Od ledna, kdy jsme ohlásili vstup do politiky, jsme ušli obrovský kus cesty. Mám kolem sebe skvělé lidi, které vedou naše kandidátky v jednotlivých krajích a jsou vidět čím dál více. To není o kultu osobnosti, jsem jen vidět víc než ostatní z Přísahy.

V počátcích hnutí Přísaha jste se radil s Vítem Bártou. Pamatujete si, co vám naposledy poradil a kdy to bylo?
Sešel jsem se s ním loni v létě, v době, kdy jsem o vstupu do politiky teprve uvažoval. Bavili jsme se o tom, čeho se v politice vyvarovat. Všichni víme, na co Věci veřejné doplatily.

Čeho se před nadcházejícími volbami bojíte, spíte v noci dobře?
Nebojím se, děláme maximum, co můžeme, jsme každý den v ulicích českých, moravských i slezských měst. S veškerou pokorou počkáme na rozhodnutí voličů. Spím dobře, ale ve finální fázi kampaně poměrně málo, tak 4 hodiny denně.

O čem je politika, je to hlavně byznys s informacemi?
Politika by hlavně měla být služba občanům.

Jste kulturní člověk?
Je mi blízká hudba a rád chodím na koncerty, když je čas. V mládí jsem hrával na bicí. Taky mám rád filmy, nejradši Jamese Bonda nebo filmy s Belmondem.

Oslovili jsme lídry všech stran, které mají reálnou šanci dostat se v říjnových volbách do Sněmovny (v případě koalic předsedy jednotlivých stran). Vládní strany se bohužel s občany o své myšlenky podělit odmítají. Premiér Babiš se omluvil pro nedostatek času, Jan Hamáček (ČSSD) na prosbu o rozhovor nereagoval vůbec, stejně jako tiskový mluvčí strany. Pozici "mrtvý brouk" zvolil i předseda komunistů Vojtěch Filip.

KAM DÁL: Vít Rakušan exkluzivně: S kým vládnout po volbách a s kým ne? Kde brát peníze, na jaký post se připravuje a co si myslí o Babišovi?