Štěpánka Janoutová: O zelenou viagru je velký zájem, léčí neplodnost a pomáhá regulovat menstruační cyklus

Štěpánka Janoutová provozuje od roku 2005 kotvičníkovou farmu na Příbramsku
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Štěpánka Janoutová je bylinkářka, spisovatelka i zakladatelka Kotvičníkové farmy na Příbramsku. Místa plného bylinných a rostlinných klenotů z celého světa, zasazeného do srdce přírodního parku Horní Berounka. Specializuje se na pěstování kotvičníku zemního, jehož léčebné účinky jsou nedocenitelné. Se svými znalostmi bylin a jejich pěstování se s námi podělila nejen v našem rozhovoru, ale i v knize s názvem Pokojovky pro zdraví a na talíři.

Ing. Štěpánka Janoutová je zakladatelka Kotvičníkové farmy, kterou společně se svým manželem provozuje už od roku 2005. Vystudovala zemědělskou univerzitu. Pro rozšíření znalostí bylin dále absolvovala kurz celoživotního vzdělávání v Hradci Králové. Na jejich farmě můžeme najít bylinky z celého světa, které nikde jinde neseženeme, stejně tak i tradiční české bylinky a drobné ovoce. Specializují se na pěstování kotvičníku zemního, jehož léčebné účinky jsou nedocenitelné.

Adaptogen je bylinka mající široké spektrum využití. Působí proti více neduhům, má harmonizující účinek pro organismus a ani při vyšších dávkách není toxická. 

Paní Štěpánko, co vás přivedlo k pěstování bylin?
Přivedla nás k tomu obrovská náhoda. Byli jsme u švagra na návštěvě a při prozkoumávání zahrady ukázal na rostlinu a povídá, že je to zelená viagra - kotvičník zemní. Samozřejmě jsem chtěla vědět víc a hned jsem si od něj vyprosila semínka. Zkusila jsem kotvičník sama vypěstovat. Povedlo se mi nakonec až další rok - celkem 12 rostlin a měli jsme z toho zhruba 2 kg sušeného kotvičníku. U nás ho nikdo nechtěl pít, tak jsem se rozhodla, že ho zkusím nabídnout na internetu a byl o něj velký zájem. Byla jsem na mateřské dovolené a se třemi dětmi to není finančně jednoduché, tak jsme se s manželem rozhodli si zkusit přivydělat a pěstovat ve větším. Další rok jsme vysadili na zahradě 1 000 rostlin a z toho jsme nakonec měli více než 30 kg sušeného kotvičníku. Lidé u nás začali shánět sazenice a další bylinky. Museli jsme rozšířit i plochu pro pěstování, naštěstí jsme měli k dispozici hned vedle nás louku, která patřila mému otci.

Jaké má kotvičník zemní nejvýznamnější léčebné účinky?
Například léčí mužskou neplodnost, pomáhá regulovat menstruační cyklus u žen, snižuje krevní tlak i cholesterol, napomáhá při DNĚ, srdečních arytmiích i tachykardiích a velký význam má i pro lidi s cukrovkou 2. typu.

Jaké další netradiční bylinky pěstujete?
Zaměřili jsme se na bylinky čínské medicíny, které mají podobné účinky jako kotvičník a jsou to adaptogeny, což znamená, že působí současně proti více neduhům, harmonizují tělo a ani při užívání vyšších dávek nejsou toxické. Patří tam kustovnice čínská, vitánie snodárná, pupečník asijský, eleuterokok trnitý.

Jak zpracovat úrodu ze zahrádky? Můžete se navrátit i k pomocníkům našich babiček - více čtěte ZDE.

Co mimo bylinky můžeme u vás na farmě najít?
Máme tady malý sad kanadských borůvek čítající v současnosti asi 500 rostlin, kde nabízíme od července trhané borůvky na objednávku a rakytník řešetlákový, kdy tady od 1. srpna probíhá po předchozí domluvě samosběr. Dále máme v našem sortimentu maliny, ostružiny, jahody, fíkovníky a další drobné ovoce.

Poskytujete vaše bylinky i v jiné než pouze sušené podobě a sazenicích?
Ano, můj muž druhým rokem vyrábí čistě přírodní celulózové bylinné kapsle a necháváme si firmou Serafin vyrábět z našich bylinek tinktury.

Co vás vedlo k napsání knihy Pokojovky pro zdraví a na talíři? Co se v ní můžeme dočíst?
Před dvěma lety k nám na farmu přijela moje kamarádka Jolana Šopovová, se kterou jsem se seznámila při studiu bylin v Hradci. Vyprávěla jsem jí o bylinkách a jejich účincích a protože už měla zkušenost s vydáním knihy, napadlo ji, že bychom to mohly sepsat. Napsaly jsme seznam asi 300 bylin, ale protože jich bylo moc, musely jsme to rozdělit. Před Vánoci jsme vydaly vlastním nákladem první knihu, kde jsou bylinky, které se dají pěstovat jako pokojové trvalky, k léčení i jako koření. Najdete tam 81 bylin a dozvíte se, na co se používají, jak je zpracovat, recepty k vaření nebo jak si můžete doma sami udělat mast či tinkturu nebo jak si poradit se škůdci bez chemických postřiků.

Včely stále vymírají, pro lidstvo to může mít až fatální následky! Co vše se může přihodit? Více čtěte ZDE.