Herec David Suchet trénoval roli detektiva Poirota s mincí mezi půlkami

David Suchet žil s postavou Hercula Poirota celých pětadvacet let. Loučení bylo těžké
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Právě dnes slaví 77. narozeniny anglický herec David Suchet, kterého u nás známe hlavně jako představitele svérázného, ale geniálního soukromého belgického detektiva Hercula Poirota. Je pravda, že se právě tato role stala pro Sucheta osudovou a on se svojí postavou doslova srostl. Vždyť také přípravě na první klapku věnoval skutečně všechno, co bylo v jeho silách. Jak to bylo s mincí mezi jeho hýžděmi? 

Je obecně známo, že se herci často na svoje role, ať už je mají ztvárnit na jevišti, nebo před kamerou, připravují opravdu pečlivě. Někteří například absolvovali „praxi“ v nemocnici, jiní se dokonce nechali na nějakou dobu zavřít mezi duševně nemocné, aby se dokázali vžít do jejich pocitů a vnímání světa. Ani David Suchet svého Poirota rozhodně neošidil.

Jak měl vypadat Poirot? 

Mělo jít o podivného geniálního mužíčka se zvláštními zvyky, který důsledně lpí na stereotypech. K tomu všemu bylo potřeba dokreslit jeho odlišnost také jeho vystupováním – například chůzí. A právě poněkud prkenný detektivův pohyb je to, co si vybavíme mezi prvními jeho znaky. 

Zvláštní chůze měla být základ

David Suchet si dobře uvědomoval, jak důležité je vtisknout své postavě jedinečnost. Tu ostatně popsala i sama autorka knižní předlohy seriálu, královna detektivek Agatha Christie. Jednou ze zvláštností malého muže s vždy dokonale upraveným knírkem měla být i zvláštní chůze. A právě tu David Suchet nacvičoval s neobyčejnou precizností. Jenže jak dosáhnout kýženého úspěchu? 

Za vším stojí malá mince

Jde-li o herecký úspěch, udělá tento ambiciózní muž i nemožné. A tak se rozhodl vypůjčit si malý trik od herce Laurence Oliviera. Ten spočíval v jednoduché pomůcce. David Suchet si jednoduše mezi hýždě vložil malou minci a chodil tak, aby nemohla vypadnout. Pevně zatnuté svaly v této části těla pak udělaly přesně to, co bylo třeba. Poirotova toporná chůze se stala pro tuto postavu natolik určující, že se mnohým jiní herci v této roli nutně zdají být nedokonalí.

Těžké loučení s Poirotem

David Suchet hrál tohoto nezdolného Belgičana celé čtvrtstoletí. Za tu dobu si samozřejmě jeho zvláštní styl chůze dokonale osvojil a brzy žádnou pomůcku nepotřeboval. S Poirotem se dokonce sžil natolik, že když se v roce 2013 dotočil poslední díl, v němž detektiv umírá, byl David Suchet smutný, jako by ztratil skutečného živoucího přítele. Není divu, tolik let v kůži tak svérázné postavy se musí herci doslova vepsat do duše. 

Velmi úspěšný divadelní herec

I když Davida Sucheta u nás známe hlavně právě jako Hercula Poirota, jeho herecká dráha je velmi široká a také úspěšná i na divadelních prknech. Již v roce 1973 se stal členem Královské shakespearovské společnosti a v divadelních hrách tohoto autora také často vystupuje. Od roku 1969, kdy začala jeho herecká kariéra, mohli diváci tohoto vynikajícího herce vidět například ve West Endu, v Gateway Theatre, v divadlech ve Worthingu či Birminghamu, ale také v Bělehradě, Liverpoolu nebo také na Brodway, kde si v inscenaci Amadeus zahrál Salieriho. 

Jeho herecké umění kromě samotných diváků v roce 2020 ocenila sama anglická královna Alžběta II., která jej povýšila do rytířského stavu. Od toho okamžiku jde o Sira Davida Sucheta. 

Zdroje: TelegraphDaily mail, wikipedia

KAM DÁL: První české královně krásy se klaněla Paříž. Růžená Brožová se s dnešními Miss nedá srovnávat.