Jiřina Bohdalová: Herectví pověsila na hřebík?

Jiřina Bohdalová patří mezi naše herecké legendy
  |   zajímavost

Oblíbená česká herečka Jiřina Bohdalová musí zvolnit. Přestože do nedávna patřila mezi hereckou špičku, která snad nikdy neonemocní a za své kolegy naopak často zaskakovala, nyní si musí dát dle lékařů potřebnou pauzu. Chystá konec kariéry?

Žena nebývalé energie, kterou by jí mohlo závidět mnoho mladších kolegyň, se odhodlala k zásadnímu kroku. Kvůli rekonvalescenci se rozhodla na čas přerušit svoji dlouholetou kariéru. V divadlech ji tedy minimálně pár měsíců nespatříte.

Síly docházejí

Konec roku byl pro Bohdalovou velmi náročný. Stáří si pomalu vybírá svou daň a nevyhnulo se ani známé herečce. Koncem listopadu vyděsila své věrné fanoušky hospitalizací v nemocnici, kam údajně byla převezena s chřipkou. Nemoc, kvůli které skončila na kapačkách, doplnily velké bolesti páteře, způsobené nalomeným obratlem.

Přestože se jedná o starší nález, Jiřinu evidentně hodně potrápil. Údajně je to i jeden z důvodů její pauzy. V tomto úctyhodném věku je každé zotavení během na dlouhou trať. Kvalitní péče v nemocnici na Homolce umožnila herečce se nakonec těšit z Vánoc v kruhu svých blízkých namísto nemocničního prostředí.

Na divadelních prknech ji jen tak neuvidíte

Původně to vypadalo, že zdraví přeruší herečce pouze pár divadelních představení. Nyní však svou pauzu odhaduje na několik měsíců. Doporučení lékařů nechce tentokrát brát na lehkou váhu a dopřeje si delší rekonvalescenci. Hra Gin Game, na kterou se mnoho nadšenců těšilo, se bude muset bez Bohdalové obejít.

Věrnost hereččiných kolegů i fanoušků však nezná mezí. Bohdalová plánuje svůj návrat na období jara. Principál jejího oblíbeného divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský, ji ujistil, že na ni rozhodně počká on i nedočkaví diváci. Před Štědrým dnem se Bohdalová ukázala na veřejnosti na vánočním večírku Divadla Brodway a od té doby se věnuje odpočinku, aby se na divadelní prkna mohla vrátit co nejdříve a v plné síle.

Komediální talent a nekonečný elán

Jiřina Bohdalová patří mezi české herečky s nezaměnitelným výrazem i stylem hraní. Svůj talent potvrdila i cenou Českého lva, kterého získala hned dvakrát. Přestože se nyní potýká se zdravotními problémy a rozhodla se dát si potřebnou pauzu, diváci se na její návrat již teď těší. Novou krev do žil jí jistě vlije i oslava narozenin.

Herečka plánuje svůj návrat v průběhu jara, kdy má zároveň 3. května oslavit své už 92. narozeniny. Než ji opět spatříte na prknech divadla, můžete si ji připomenout v legendárních animovaných pohádkách, kterým propůjčila svůj hlas, v nezapomenutelném seriálu Chalupáři, jako rozvernou paní Fuchsovou či v pohádce Nesmrtelná teta, kde se do své role skutečně vžila. Konec kariéry však zcela jistě zatím nechystá.

Zdroje: csfd.cz, kafe.cz, denik.cz

KAM DÁL: Náhradník v životě i královské rodině: Princ Harry přichází s verzí svého příběhu.