Karel Štědrý zemřel jako boháč. Peníze mu přinesl originální nápad brzy po revoluci

Původním vzděláním byl Karel Štědrý železniční inženýr, tuto profesi ale nikdy nevykonával
  |   osobnost

Celebrita, osobnost. Jeho úsměv se za celou kariéru nezměnil. Ještě aby ano, neměl k tomu totiž žádný důvod. Zpěvák, herec a moderátor Karel Štědrý byl po revoluci úspěšným podnikatelem, a to ve velmi překvapivém oboru.

Karel Štědrý zemřel 7. listopadu 2017 po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou. Zpěvák, který se proslavil duetem s Waldemarem Matuškou v písni Mám malý stan a duetem s Josefem Zímou ve skladbě Milenci v texaskách, byl zároveň jedním ze zakládajících členů legendárního divadla Semafor. 

Karel Štědrý
- V letech 1959–1962 člen Divadla Semafor.
- V letech 1962–1972 člen Divadla Rokoko.
- Své dcery pojmenoval Zuzana a Tereza podle hitů svého přítele a kolegy, zpěváka Waldemara Matušky.

Smrt byla stále nablízku

Zpěvák byl na československém nebi pop music nenápadný, ale velmi oblíbený. Jeho elegantní až gentlemanské vystupování, a hlavně vždy přítomný úsměv na rtech vytvářely image dobráka, kterým doopravdy byl. Karel Štědrý vzdoroval nepříjemné Alzheimerově chorobě dlouhých pět let a blížící se smrt cítila v kostech jeho manželka Eva už tři měsíce dopředu.

Během pohřbu Karlova bratra Ivana Štědrého v roce 2017 totiž zkolabovala při představě, že by mohl brzy odejít i její milovaný muž. Spolu prožívali hluboké manželské pouto a jejich láska byla vždy na prvním místě. Po smrti milovaného manžela byla Eva Štědrá téměř rok absolutně paralyzována těžkou ztrátou. Její předpověď ze smutečního sálu se tak vyplnila.  

Nečekané podnikání

Karel Štědrý se původně věnoval zcela jinému oboru, než díky kterému později zbohatl. Vystudoval železniční stavitelství a získal titul inženýra. Nikdy se však touto profesí neživil. V roce 1959 spoluzakládal divadlo Semafor, kde byl ve stálém angažmá do roku 1962. Jeho domovskou scénou se pak na dlouhou dobu stalo divadlo Rokoko. 

Po revoluci se Karel Štědrý neztratil, ale naopak dokázal využít nových výzev. Rozhodl se podnikat, a to ve velmi zajímavém oboru. Provozoval totiž automaty na nápoje. Díky tomu, že byl jedním z prvních, se mu podařilo velmi rychle zbohatnout. Odjel se ihned po otevření hranic podívat do Rakouska a Itálie, jak vše funguje, půjčil si v bance 1,5 milionu a za ně nakoupil první přístroje. 

Osud tedy byl ke Karlu Štědrému opravdu štědrý. Firmu společně se dvěma společníky prodali za nemalé peníze už v roce 2011. A je nutno dodat, že ani jeho žena Eva se v podnikání neztratila – provozuje velmi úspěšný estetický salon. 

KAM DÁL: Vybrala si je StB: Jak to bylo s Bohdalovou, Nohavicou nebo Kanyzou?