Vybrala si je StB: Jak to bylo s Bohdalovou, Nohavicou nebo Kanyzou?

Jan Kanyza zazářil například v nováckém seriálu Hospoda, před časem se ze showbyznysu stáhl
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   osobnost

Konec komunistické diktatury mimo jiné znamenal účtování s těmi, kteří s režimem spolupracovali. Nejistota, pocit zrady a ztráta důvěry tak po revoluci dostaly svoje jméno. Odhalení svazků StB ukázalo, že ne každý si udržel pod těžkým tlakem morální kredit.

Socialismus, který ve formě propagandy hlásal nebe na zemi, od samého počátku pěstoval nemorální praktiky, aby získal neomezenou moc ve státě. Tedy bez ohledu na známá jména na seznamech spolupracovníků je nutné podotknout, že hlavním viníkem podvratného prostředí za minulého režimu byla Státní bezpečnost

Komunisté získali mocnou zbraň

Tvrdá padesátá léta byla ve znamení poprav, procesů, mučení, věznění a pracovních táborů pro ty, kteří se režimu zdáli nebezpeční. Postupem času se forma útlaku změnila a po pražském jaru v roce 1968 byl nastolen jiný, mnohdy účinný systém, jak svobodné myšlení dostat pod kontrolu. Největší normalizační zbraní se tak stala znovu Státní bezpečnost. 

Ta kromě sledování používala hned několik způsobů, jak získat potřebné informace. Ty později využívala k vydírání a tyranizování nepohodlných jedinců či skupin umělců a přátel. Kdo byl v minulosti důvěrníkem, spolupracovníkem či dokonce agentem StB a navenek se tvářil jako někdo, kdo s režimem nemá nic společného? 

  • Jaromír Nohavica

Slavný ostravský písničkář byl, jak vyšlo najevo po odhalení archivu StB, registrován pod krycím jménem Mirek do roku 1986. Jaromír Nohavica se ke spolupráci s StB dokonce veřejně přiznal, což je mu nutno připsat ke cti. Podle zachráněné části spisu jsou však veškeré informace, o které se s StB podělil, banální, ale velmi podrobné. 

Nejpeprnější bylo jeho donášení na Karla Kryla, které se odehrálo po společném setkání v srpnu 1989. Kontroverzní minulost populárního zpěváka rozvířil v roce 2007 také Jaroslav Hutka, když vydal píseň Udavač z Těšína. Nohavica byl evidentně ke spolupráci donucen pod tlakem, k čemuž se vyznává v písni Já si to pamatuju

Pravděpodobně mu bylo vyhrožováno, že nebude moci už nikdy vystupovat. Do hledáčku se dostal poté, co se sám kriticky a posměšně vyjadřoval na koncertech o tehdejším režimu. Jak vše doopravdy probíhalo, ví opravdu jenom Jaromír Nohavica

  • Jiřina Bohdalová

Populární herečka a televizní bavička, hlas několika dětských postav a moderátorka bezpočtu pořadů. Jiřina Bohdalová je se zdejší kulturou spjatá skoro stejně silně jako ještě nedávno Karel Gott. I Jiřina Bohdalová se však objevila ve zveřejněných spisech spolupracovníků StB. Stalo se tak už na začátku její kariéry v roce 1959. Její otec byl tehdy patnáct let ve vězení za protistátní činnost.  

Bohdalová se proti této informaci ohradila s tím, že ji agenti StB kontaktovali pouze jednou v životě, aby donášela na herecké kolegy Jana Wericha a Miroslava Horníčka. Sama se jim údajně popsala jako nespolehlivý spolupracovník, a tak podle jejího vyjádření k žádné spolupráci nedošlo. Svazek opravdu nebyl nikdy podepsán a za pravdu jí dal i soud ve sporu s ministerstvem vnitra. Soud potvrdil, že nespolupracovala, ale její jméno na seznamu zůstává. 

  • Jan Kanyza

Agent s krycím jménem Honza. Herec Jan Kanyza byl jako agent StB veden v archivech od roku 1975 až do roku 1984. Jeho případ byl také vláčen po soudech, které mu daly v prvním případě za pravdu. Jeho spis byl odstraněn pouze z internetové databáze, nikoli z archivu ministerstva vnitra. Když soud v roce 2007 rozhodl v jeho prospěch, novinář Mladé fronty Luděk Navara uvedl detail ohledně Kanyzovy údajné spolupráce. 

Odehrálo se kolem osmdesáti schůzek s StB po kavárnách a kancelářích, kde měl donášet na své herecké kolegy, například na Vítězslava Jandáka. Kanyza se v reakci na kauzu rozhodl zcela skončit s hereckou branží a věnovat se tvorbě obrazů.

Zdroje: Hospodářské noviny, iRozhlas, Česká televize

KAM DÁL: Legendární trabant: Co bylo tak úžasného na autě, které jste buď milovali, nebo nenáviděli?