Waldemar Matuška: Bohém se čtyřkou z hudebky. Jakou tragédii musel překonat?

Waldemara Matušku srazila na kolena smrt jeho dvojčat
  |   osobnost

Jeden z nejznámějších českých zpěváků téměř propadal z hudebky, nakonec se ale s Karlem Gottem přetahoval o Zlaté slavíky. Neměl to však v životě lehké, musel se vyrovnat s jednou z nejhorších tragédií, která se může stát.

O dětství tohoto zpěváka s uhrančivýma očima se toho moc neví, není ani jisté, kdo byl jeho otec.

Jeho maminkou byla operetní zpěvačka Mia Malinová, chybělo málo a narodil se na jevišti divadla v Košicích, kde vystupovala. Malého Vladimíra, který si později jméno změnil na Waldemara vychovával pražský dozorce Malina, kolovaly ale fámy o tom, že jeho otcem je ve skutečnosti cikánský primáš jedné cimbálovky.

Matuška sice zdědil hudební talent po své matce, ten se ale projevil až později. Ve škole měl totiž z hudební výchovy čtyřky, a to prý jen proto, že se z tohoto předmětu nedalo propadnout.

Dokonce na kariéru zpěváka ani nemyslel, toužil po plavení se na moři. Mořeplavectví ale odsunul stranou a vyučil se sklářem. Nakonec se ale ukázalo, že neufoukne sklářskou píšťalu, měl totiž celý život problémy s plícemi. Sám o sobě prohlašoval, že má místo plic v hrudníku obrácený lavor.

Štěstí se k němu obrátilo čelem až v roce 1950, kdy prošel konkurzem do státního souboru a začal se hudbě věnovat naplno. V tomto období objevil nejen svůj pěvecký talent, výborně hrál na celou řadu nástrojů, mezi které patřilo i banjo a kontrabas a dokonce si zahrál i v několika filmech. Proslavil se zejména v divadle Semafor, kde účinkoval mimo jiné i s Pilarovou a Štědrým a stal se idolem 60. let. Se svým mužným vzhledem a jiskrou v oku neměl o nápadnice nouzi.

Waldemar Matuška se oženil celkem třikrát, s první manželkou měl syna Miroslava, dvojici se ale narodila i dvojčata, která zemřela. Manželský pár tak musel překonat to nejhorší, co se rodiči může stát, smrt dítěte. Úmrtí dvojčat, za které mohlo chybné očkování, položilo Matušku na kolena.

Další dítě, syna Waldemara, měl až se svou třetí manželkou Olgou Blechovou, kterou si vzal roku 1976 a strávil s ní zbytek života.

Zdroj: Český rozhlas, Super

KAM DÁL: Co se stalo s dcerou Paula Walkera, žije také rychle a zběsile?