Středoškolský profesor a vynálezce Jakub Hron Metánovský. Jára Cimrman z masa a kostí

Jakub Hron Metánovský, vynálezce a češtinář, předloha českého génia Járy Cimrmana
 

Jakub Hron Metánovský byl celý svůj život za podivína. Vymýšlel české novotvary, které se neuchytily, a vynálezy, které nikdo nechtěl. Přesto se však, podobně jako Jára Cimrman, nikdy nevzdal. Dne 4. června by slavil své 181. narozeniny

Profesor Jakub Hron, používající přízvisko Metánovský, se narodil v Metánově a působil na gymnáziu v Hradci Králové. Jeho největším vzorem byl Thomas Edison. Studoval matematiku, fyziku, filozofii, astronomii a práva, v důchodu se pak vrhnul i na medicínu. Získal tak neuvěřitelný všeobecný přehled.

 

Předloha Járy Cimrmana

 

Pokud vám přijde poněkud povědomý, je to nejspíše tím, že jeho život a dílo se stalo předlohou pro vytvoření postavy českého génia Járy Cimrmana. Největší paralelou k životu Járy Cimrmana je podle Jana Flemra z Osvětového spolku Jakuba Hrona neuvěřitelné množství vynálezů, které se zpravidla nenaplnily.

Podle Josefa Zemana, průvodce muzea Jakuba Hrona v Metánově, si profesor dal předsevzetí – každý rok přijít alespoň s jedním vynálezem. To nápadně připomíná Járu Cimrmana z filmu Jára Cimrman ležící, spící. Ten měl ve filmu v kapse lísteček s naplánovanými přínosy lidstvu. Na otázku: „Co máte teď v plánu?" tak Jára Cimrman odpovídal svým dalším plánovaným objevem.

 

 

Lepšišťan a horšišťan

 

Jakub Hron Metánovský byl především nadšeným češtinářem. Miloval český jazyk a pokoušel se o vymýšlení různých novotvarů. Nikdy se s ničím nespokojil tak, jak to k němu přišlo. Byl neuvěřitelně vynalézavý a často si věci upravoval k obrazu svému, to platilo i o češtině.

Slovo optimista nahradil slovem lepšišťan a pesimista byl pro něj horšišťan. Nedotknutým nezůstal např. ani jeho kalamář. Jednoho dne už zkrátka nesnesl klasickou, nestabilní lahvičku kalamáře. Zkonstruoval nepřevrhnutelný dvanáctistěnný kalamář, říkal mu buňát nekotitelný. Tento vynález se, jako jeden z mála, dočkal úspěchu, vlastnil ho i Karel Čapek.

 

Neúspěch a šílenství

 

Nicméně ne všechny jeho vynálezy si vysloužily ovace. Místo pochval se dočkal spíše posměchu. Mimo jiné se snažil prosadit i nový svérázný módní styl, který jeho pověst šílence jen posílil. Nic z toho Jakuba Hrona ale nezastavilo. Mezi jeho žáky patřil i Alois Rašín, ministr financí za první republiky. Ačkoliv byl tedy považován spíše za podivína a většina jeho vynálezů za moc nestála, svým způsobem se pozitivně podílel na naší historii.

 

Zdroj: Muzeum profesora Jakuba Hrona Metánovského

 

KAM DÁLUkradená státem. Zmizela uyghurská antropoložka. Dcera po ní stále pátrá, Čína její zadržení odmítá