Učitel oslovoval žákyně miláčku. Známý skladatel způsobil skandál, vyhodili ho

Anton Bruckner neměl štěstí na ženy ani na nadřízené. Celý jeho život byl jedna velká katastrofa
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Zájem o příliš mladá děvčata projevoval Anton Bruckner nejen jako mladý kantor, ale i v pozdějším věku. Chtěl se oženit s nezkušenou pannou, všechny ho však odmítly. Ještě jako sedmdesátiletý žádal o ruku mladou pokojskou berlínského hotelu. Dívka mu dala košem, dva roky poté hudebník zemřel jako starý mládenec.

Anton Bruckner měl ve Vídni pověst podivína, obhroublého venkovana, který mluví nářečím. Jeho světově uznávanému dílu Rakušané neporozuměli, svůj podíl viny na tom podle portálu celeb-true.com nesl i zaujatý kritik Eduard Hanslick, který byl původem z Prahy.

Rád by se ženil, ale jen s pannou

Štěstí Anton Bruckner neměl ani v osobním životě. Rád by se oženil se ženou zachovalých mravů, což znamenalo, že měla do manželského lože vstoupit jako panna. V Brucknerově době to nebyl zas tak nezvyklý požadavek. Stála za ním sexuální nezkušenost hudebníka, jenž prožil dětství a mládí v klášteře.

Nehrál si na maminku a na tatínka

Zatímco jiné děti získávaly první zkušenosti při hrách na tatínka a na maminku, malý Anton pomáhal otci učiteli při výuce a hrál v kostele na varhany. Později zpíval v chrámovém sboru a sám se živil jako učitel a chrámový varhaník.

Jeho pověst musela být bez poskvrnky

Na rozdíl od vrstevníků nemohl udržovat nezávazné vztahy – a už vůbec nemohl navštěvovat veřejné domy, jak bylo v tehdejší době celkem běžné. Anton Bruckner studoval, věnoval se hudbě jako skladatel i výkonný umělec. Osobní život za tím profesionálním pokulhával.

Po psychickém zhroucení skončil v blázinci

V Brucknerově zápisníku se zachoval dlouhý seznam dívek, které ho zaujaly. Jednu z osudových nešťastných lásek prožil v roce 1867. Tehdy se třiačtyřicetiletý Anton Bruckner zamiloval do Josefiny Langové, která byla o dvacet let mladší než on. Tak jako všechny krásky před ní i Josefina křehkého podivína odmítla. Kromě nešťastné lásky k Brucknerově psychickému zhroucení přispěla nespravedlivá kritika jeho hudební tvorby, útoky vedl především kritik Hanslick. Skladatel propadl depresím a několik měsíců strávil v sanatoriu.

Svou žákyni ve vídeňském učitelském ústavu jednou Bruckner oslovil „miláčku můj“. Strhl se skandál kvůli nemístnému obtěžování a padesátník Bruckner ze školy raději odešel. 

Život jako jedna velká katastrofa

Série nešťastných lásek a krachujících milostných vztahů podivínského profesora hudby pokračovala. Dokladem jednoho z nich je Brucknerova kantáta Entsagen, do níž se promítly skladatelovy něžné city k dívce jménem Luise.

Nešťastné lásky, nedůvěra ve vlastní schopnosti, sebepodceňování, dokonce i šikana ze strany nadřízeného – až do 80. let 19. století se život Antona Brucknera jevil jako jedna velká katastrofa. Zaslouženého uznání se dočkal teprve až v samém závěru. Dnes je Anton Bruckner považován za jednoho z nejvýznamnějších skladatelů. Je rakouským Bedřichem Smetanou či Antonínem Dvořákem. Jeho symfonie se stále hrají na předních světových pódiích.

Zdroje: celeb-true.com, bhso.org, last.fm, mahlerfoundation.org, mistri.muzius.cz, ceskesbory.cz

KAM DÁL: Ženatý Václav Knop a jeho mladá přítelkyně: Sedmidřep z Hospody svoji lásku netají.

Klíčová slova: