Hamáček předsedou ČSSD? Středočeši si to přejí

Nejen jako místopředseda Sněmovny politické zkušenosti rozhodně má
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeská ČSSD na konferenci v Kladně nominovala na předsedu celorepublikové ČSSD poslance a místopředsedu Sněmovny Jana Hamáčka. Lídra zvolí strana na mimořádném sjezdu 18. února.

Krajská konference středočeských sociálních demokratů jednala v kladenském Dělnickém domě. "Na místopředsedy nominovala Miroslava Krejčíka a Ondřeje Veselého," informovala zastupující tajemnice středočeských sociálních demokratů Monika Čapková. Krejčík je bývalý šéf vojenské tajné služby, Veselý poslanec za Jihočeský kraj.

Sociální demokracie, která byla nejsilnější stranou Sněmovny v minulém volebním období, získala loni v říjnu pouze 15 poslaneckých mandátů.

Hamáček je předsedou středočeské sociální demokracie. "Moc děkuji mé domovské středočeské ČSSD za podporu na předsedu sociální demokracie," uvedl na Twitteru. Nominaci Hamáček přijal na jednání sociálních demokratů v domovské Mladé Boleslavi 8. ledna. Tehdy uvedl, že strana bojuje o přežití a on ji chce znovu postavit na nohy. Sociální demokraté budou volit nové vedení na mimořádném sjezdu v únoru po neúspěchu v loňských sněmovních volbách.

Má podporu i z dalších míst

O nejvyšší stranickou funkci se hodlá ucházet také poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk, podle některých zpráv také Krejčík. Deník Právo navíc minulý týden uvedl, že o podporu na šéfa strany hodlá na krajských konferencích požádat také zastupitel a ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

Na post předsedy navrhly Hamáčka například také karlovarská nebo pražská organizace. Naopak Moravskoslezští sociální demokraté před únorovým mimořádným sjezdem strany nebudou na předsedu ČSSD nominovat žádného z uchazečů.

Klíčová slova: