Pane premiére, proč nám to děláte? Babiš v Římě citoval Komenského, výrok ale neexistuje

Člověk se takhle dozví věcí, že?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Trestně stíhaný premiér České republiky si vzal do úst už i Jana Amose Komenského, bohužel ale s neznalostí kontextu a zřejmě tedy i jeho díla. Na návštěvě v Římě použil údajnou citaci Učitele národů, která však podle odborníků neexistuje. Ach jo...

Je smutné, když se člověk snaží zazářit svými vědomostmi, ale přitom je spíš za klauna. Andreji Bbišovi bychom jeho mezery mohli s odřenýma ušima odpustit odpustit, přeci jen už je ze školy dlouho. Ovšem ne v případě, že je předsedou vlády naší (a vlastně jakékoli) země a snaží se okouzlit na setkání se svým italským protějškem.

Pane premiére, je to nutné?

V Římě, kde jedná o migrační otázce, tvrdil: "Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesidlování národů, ale jejich vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy." Ovšem podle odborníků na život a díla Komenského žádný takový výrok neexistuje.

Určitě také není bez zajímavosti, že Jan Amos Komenský byl ve vnímání světa někde úplně jinde než trestně stíhaný český premiér. Je prakticky nemyslitelné se domnívat, že by muž, jehož hrob najdete v nizozemském Naardenu, odmítl někomu pomoci. Hluboce věřící Komenský byl totiž sám desítky let emigrantem odkázaný na pomoc druhých. Ani by nikomu neradil, aby zůstal doma. Opět je to naopak, Komenský podle odborníků podporoval cestování a výměnu znalostí i zkušeností.

Nápady nejsou, řešení také ne

Babiš se přitom nechal několikrát jasně slyšet, že žádného migranta do České republiky nepustí. V Římě ani nepředložil žádné zásadní či převratné návrhy, jak současnou krizi s uprchlíky řešit. Zopakoval některá známá klišé, navíc zpochybnil trojnásobné navýšení evropského víceletého rozpočtu na ochranu vnějších hranic EU ze 13 na 35 miliard eur. Jak tedy chce problémy řešit, je ve hvězdách.

Jisté je, že jako Komenský, jehož výroky si pravděpodobně nějak poskládal dohromady a vytvořil neexistující citát, se chovat nebude. Z úst pana premiéra šlo o velmi nešťastný způsob, jak se blýsknout. 

Nespokojená občanka píše Babišovi: Nechci se jen dívat, jak nám vládne estébák bez morálního kreditu. Více čtěte zde.