Fiktivní zaměstnávání příbuzných na krajském úřadě? To nemohu vyloučit, říká předseda kontrolního výboru

Předseda kontrolního výboru Ivo Šanc žádal informace, ale měl smůlu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Málo nebo žádné informace, začerněný audit, neposkytnutí materiálů ke kontrole, služební auto pro partnera a tak dále. To je jen špička ledovce zvláštního počínání vládnoucí koalice Středočeského kraje (ANO, ČSSD, KSČM). Do toho všeho se objevují indicie poukazující na to, že by snad na hejtmanství mohly existovat tzv. mrtvé duše placené z kapes daňových poplatníků.

/KAUZA SMLOUVY/ Předseda středočeského kontrolního výboru za opoziční STAN Ivo Šanc byl před pár dny šokován. "Nejde jen o údajné nehospodárné, neetické či nezákonné postupy kraje nebo jeho příspěvkových organizací. Mám na mysli také podezření z nehospodárností u krajských silničářů nebo spojení některých sociálních zařízení s podnikatelem Tomášem Horáčkem obviněným z manipulace s veřejnými zakázkami," tvrdil Šanc. 

Podle něj by se snadněji dokázalo, zda jsou některé spekulace pravdivé nebo ne, kdyby mohl kontrolní výbor dělat svoji práci. "To je přeci logické. Jak se ale zatím ukazuje, kontrolní výbor, respektive jeho předseda, naráží na bariéry, které vedou k tomu, že snahy o aktivní kontrolní činnost nejsou úspěšné."

Přístup do informačního systému krajského úřadu byl Šancovi prý odepřen kvůli pravidlům GDPR a údajné nemožnosti rozlišit záležitosti samostatné a přenesené působnosti krajského úřadu. Kvůli ochraně osobních údajů se nemohl seznámit s kompletními výsledky auditu u silničářů. Ministerstvo vnitra však prý potvrdilo, že údaje být začerněné neměly. Pokud jde o zaměstnávání externistů formou dohod o provedení práce nebo dohod o pracovní činnosti, obdržel výbor podle Šance jen povšechné a nekonkrétní informace, a to opět s odkazem na ochranu osobních dat a možné zasahování do přenesené působnosti kraje.

Koalice znemožnila zveřejnění

Už v červnu přitom proběhlo hlasování o tom, aby byly výboru poskytnuty informace o smlouvách s externími zaměstnanci středočeského hejtmanství. Vládnoucí koalice to však nepodpořila a návrh tedy neprošel. "Chtěl bych vidět smlouvy o provedení práce, výši odměn za tuto činnost i způsob jejího vykázání. Také bych rád zjistil, jestli jsou tyto externí spolupracovníci vůbec potřeba. Rád bych věděl, jestli má například paní hejtmanka tým externích spolupracovníků a tak dále," vysvětluje bývalý radní za hnutí STAN.

Z jeho slov nepřímo plyne, že by se na kraji mohly pohybovat tzv. mrtvé duše, tedy lidé, kteří berou peníze v podstatě za nic, protože žádnou práci nevykonávají. "Že je na hejtmanství zaměstnán něčí přítel nebo příbuzný, nemohu vyloučit." 

Co na to kraj?

Vedení kraje tvrdí, že postupuje podle zákona a další materiály předložit nesmí. "Kompetenční působnost kontrolního výboru je definována v zákoně o krajích č. 129/2000 Sb., v platném znění, konkrétně v § 78 odst. 5. Požadované informace byly panu RNDr. Ivo Šancovi, CSc., poskytnuty v rozsahu a formě, kterou umožňuje zákon," vysvětlila mluvčí kraje Nicol Lenertová. A pokud tedy koalice hlasováním smete ze stolu výše zmíněný návrh o plnohodnotném přístupu k informacím? Pak má zřejmě veřejnost smůlu a nedozví se, na čí straně je pravda. Nicméně i takto může vypadat řádná demokracie.

Chtěli jsme vědět, zda tedy může Jaroslava Pokorná Jermanová vyloučit, že by na "jejím" hejtmanství byly někdy uzavřeny externí smlouvy, jejichž plnění nebylo následně vymáháno a peníze tedy byly vypláceny bez řádně odvedené práce. "Vámi uvedenou informací o uzavření smluv nedisponujeme. Nicméně, paní hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová požádala ředitele Krajského úřadu Jiřího Holuba, aby prostřednictvím Odboru interního auditu a kontroly prověřil uvedené domněnky," slíbila Lenertová. Jistě krok správným směrem, pokud tedy nebude znovu výsledkem začerněné nic. 

Už je to obehraná písnička

Hnutí STAN si nechává zpracovat právní analýzu, kdy a jak musí či nemohou být informace poskytovány. Protože například Jihočeský kraj s tím nemám problém a žádné začerňování nepraktikuje. Přitom to není zdaleka poprvé, kdy bylo od Středočeského kraje žádáno více, než dodal. Stejně jako v případě externích smluv mohlo být rychle vneseno světlo v případě nedávného auditu společnosti BDO, který měl potvrdit či vyvrátit údajné unikání peněz na veřejné zakázky, resp. nejrůznější machinace a zvláštní toky peněz.

Tento audit nakonec opravdu proběhl (i když ne forenzní, který žádala opozice), jeho závěry však zná zřejmě jen Bůh a možná někdo vyvolený. "Dostali jsme nejdůležitější pasáže začerněné, takže se nedalo zjistit vůbec nic. Zajímavé je, že v jiných krajích je o skutečnou kontrolu odvedené práce zájem, tady bohužel ne. Nenecháme to ale být. Budeme se tím dále zabývat stejně, jako se snažíme získat informace k externím smlouvám," slibuje Ivo Šanc.

Zákon si každý vykládá jinak, kde je pravda?

Hnutí ANO má jako jeden ze svých programových pilířů boj proti korupci. Což je sice trošku komické, když má ve svém čele trestně stíhanou osobu, ale budiž. Kozla zahradníkem teď nechme stranou. Na středočeském hejtmanství to ale na příliš velkou otevřenost nevypadá. "S vaším ani s tvrzením pana RNDr. Ivo Šance, CSc., nelze souhlasit, jelikož informace jsou poskytovány v souladu se zákonem bez jakéhokoliv „mlžení“," má ale jasno Lenertová.

Jenže ona to nemusí být tak úplně pravda. V případě auditu BDO totiž existuje dost pochybností. "Položila jsem ministerstvu vnitra dotaz, zda toto (nařízení o ochraně osobních údajů známé jako GDPR, pozn. red.) může být důvodem k začerňování informací, a odpověď zněla, že nikoliv, že to jsou údaje, které jsou veřejně dostupné, a nezpracovávají se tam osobní údaje. Považujeme to za skandál," kroutila hlavou poslankyně a středočeská zastupitelka Věra Kovářová. Dozvíme se tedy někdy pravdu?

Skoupil z ŘSD: Stavba Pražského okruhu se zasekla na nejnižších lidských pudech. Více čtěte zde.