Hana Marvanová: Nefungující Praha, dopravní kolapsy, krize bydlení. To je vše výsledek vládnutí ANO

Hana Marvanová se vrací do vysoké politiky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hana Marvanová je jednou z nejvýraznějších ženských tváří polistopadové politiky. Svoji kariéru ve službě veřejnosti oživuje v aktuálních volbách, kde v uskupení stran Spojené síly pro Prahu vede kandidátku Starostů a Nezávislých. 

Co vás vedlo k návratu do politiky? Jmenujte jeden zásadní důvod.
O politiku se zajímám velmi dlouho, myslím, že člověk nemá být lhostejný k tomu, co se děje. Praha za poslední roky neuvěřitelně stagnuje, nefunguje, což vím jako advokátka, která řešila celou řadu především bytových kauz. Proto jsem reagovala na nabídku pražské organizace STAN kandidovat do zastupitelstva hl. m. Prahy a chci pomoct to změnit.

Změnila jste se politickým přesvědčením za dobu, kdy jste nebyla politicky aktivní?
Nezměnila, mám stále stejné přesvědčení.

V minulosti jste prošla OF, ODS a Unií Svobody. Proč jste si nyní vybrala právě Spojené síly pro Prahu?
Jsem lídr za hnutí Starostové a nezávislí, ke kterému mám programově velmi blízko. V tomto hnutí je celá řada výborných starostů, kterých si vážím za to, jak spravují svou obec či městskou část.

Hana Kordová Marvanová (* 26. listopadu 1962 Rýmařov) je česká právnička a politička. V letech 1990 až 1998 a opět 2002 až 2003 byla poslankyně za Občanské Fórum, ODS a Unii Svobody. 

V programu vašeho uskupení se věnujete dopravě, bydlení a kultuře, který z těchto oborů je aktuálně největším problémem? 
Jednoznačně největší problem je podle průzkumů doprava a bydlení. Praha trpí dopravními zácpami, nezačaly se klíčové dopravní stavby, které by odlehčily dopravě v centru – například pražský a vnitřní okruh, ani metro D. Praha za uplynulé období neuvěřitelně málo investovala do dopravní infranstruktury, proto se situace viditelně zhoršuje, dokonce hrozí havárie mostů.

Jak hodnotíte období vlády primátorky Adriany Krnáčové?
Primátorka a hnutí ANO vůbec nesplnily, co slibovaly. Zjevně to byl jen marketing, že to prostě zařídí. Takže nefungující Praha, dopravní kolapsy, krize bydlení, i podezřelé zakázky na radnici a v městských firmách, to vše je výsledek vládnutí ANO v Praze. To se musí změnit.

Co nového a vlastně i starého přinášíte do politiky? Proč by vás měli lidé volit?
Za naši koalici kandidují odborníci a lidé, kteří rozumí komunální politice a umí řídit město. Jsou tam starostové, jako například Petr Hlubuček, starosta Lysolají, Jana Plamínková, radní pro životní prostředí a starostka Slivence, starosta Ďáblic Miloš Růžička nebo starosta Městské části Praha 5 Pavel Richter. Náš program jsme zpracovali s odborníky, takže jde o konkrétní plán, jak zajistit fungující dopravu i dostupné bydlení. Chceme v příštím volebním období investovat desítky milliard do velkých staveb, metro D, nové tramvajové tratě, dokončení vnitřního okruhu, opravy havarijního stavu mostů. Máme zpracovaný plán dostupného bydlení a chceme rozhýbat bytovou výstavbu. Také považujeme za nezbytné, aby se neztrácely miliony a miliardy v důsledku netransparentního hospodaření a podezřelých zakázek. Proto zřídíme protikorupčního ombudsmana a pražský registr smluv.

Neměla jste ambici být spíše kandidátkou na primátorku?
Dohodli jsme se na společné koalici STAN a TOP 09 s podporou KDU-ČSL, Demokratů Jana Kasla a LES, takže z toho vyplývala i dohoda na zastoupení jednotlivých kandidátů na kandidátní listině. Naším společným kandidátem na primátora je Jiří Pospíšil, který má v tom naši jednoznačnou podporu.

Vznesla jste potřebu upozornit na podezřelé smlouvy ohledně výkupu pozemků od společnosti Penta ohledně metra D. Kde jste získala o podobných machinacích informace?
Představitelé pražské organizace hnutí STAN mě oslovili, abych posoudila smluvní dokumentaci k připravovanému společnému podniku Prahy a Penty pro vybudování metra D. Zjistila jsem na základě podrobného právního rozboru, že připravené smlouvy jsou natolik pro Prahu nevýhodné, že není možné, aby je Praha podepsala. Pokud by se to stalo, mohla by být velmi poškozena a po podpisu smluv by se s tím už nedalo nic dělat. Schválení projektu bylo navíc protlačováno v Radě zástupci za ANO a ČSSD podivným způsobem, který navozoval dojem, že to chtějí protlačit před volbami za každou cenu. Po schválení zákona, který usnadňuje výkupy pozemků, teď ani není nutné společný podnik zakládat a nic nebrání přípravě výstavby metra D, což považujeme za prioritu.

Vůbec se v programu nezmiňujete o IPR, počítáte s touto institucí a jak byste ji zhodnotila?PR zpracoval klíčové dokumenty jako Strategický plán. Jeho role je v tom velmi významná a je důležité, že Praha má takovou instituci.

Jste pro architektonické soutěže?
Na všechny významné stavby by měla být uspořádána architektonická soutěž.

Velkou část programu věnujete kultuře. Ať jde o novou koncertní síň, granty na divadlo apod. Nebojíte se střetu zájmu s vaším kandidátem na primátora Jiřím Pospíšilem, který vede Muzeum Kampa?
Pokud jde o kulturu, nevidím tady žádný střet zájmů. Samozřejmě, kdyby Praha rozhodovala o dotaci pro Muzeum Kampa, které vede Jiří Pospíšil, neúčastnil by se takového rozhodování. Jinak velmi důležité je, aby existovala transparentní a férová pravidla pro udělování dotací.

V programu ohledně nové výstavby domů píšete, že vytipujete vhodné pozemky. Proč používáte budoucí čas? Nemáte už takové pozemky vytipované? Kde by se tedy mělo stavět?
Mělo by se stavět na pozemcích v brownfieldech, které máme jasně vytipované. Dále chceme nabídnout pozemky, které jsou ve vlastnictví Prahy, pro výstavbu družstevních bytů. Tato výstavba může být levnější, takže mohou vzniknout cenově dostupné byty pro Pražany. Na těchto plánech budeme úzce spolupracovat s IPR.

S kým byste vyloučili spolupráci a naopak s kým si dokážete koalici představit?
Vylučujeme spolupráci s extrémními stranami, jako je SPD nebo KSČM. Také nechceme spolupracovat s ANO, protože prokázalo, že není schopno město řídit.

Co říkáte na stávající koalici podpořenou komunisty a vedenou bývalým spolupracovníkem StB? 
Samozřejmě s touto vládou se nemohu ztotožnit, už jen proto, že ji poprvé od roku 1990 podporují komunisté. Před několika lety jsme si navíc nedovedli představit, že by vládu vedl někdo, kdo je trestně stíhaný pro podezření z podvodu. Andrej Babiš tím, že ovládá média a má obrovskou ekonomickou moc, všechny tyto hranice prolomil. Tento vývoj považuji za velmi nebezpečný, protože kumulace moci vede vždy k jejímu zneužití. Nevěřím také tomu, že je-li stíhán premiér, bude jeho kauza objektivně vyšetřena, protože je tady obrovský střet zájmů. To všechno jsou důvody, proč s tímto vládním uspořádáním v žádném případě nesouhlasím.

Pavel Fischer: Pravda zvítězí. A zvítězí bez těch, kdo dnes lžou. Více čtěte zde.