Malá domů hejtmanky? Kraj dá 21 milionů z kapes daňových poplatníků do soukromého letiště

 

Středočeská rada vedená hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou z Benešova rozhodla o dvacetimilionové dotaci pro letiště v Nesvačilech u Benešova. Teď chce své rozhodnutí posvětit zastupitelstvem. Investice má zajistit úpravu, zpevnění a osvětlení přistávacích drah na letišti, protože současná travnatá dráha je nevyhovující.

/KAUZA LETIŠTĚ/ Kraj je vlastníkem letiště, bezúplatně je půjčil městu Bystřice, které ho prostřednictvím příspěvkové organizace Letiště Benešov spravuje. Smlouva kraji nezaručuje žádný výnos z provozu letiště. Jistě by nemělo zaniknout, že hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová pochází z Benešova. Náhoda, nebo se tu dá hovořit v tomto případě v podstatě doslova o "malé domů?" 

„Nerozumíme tomu, proč kraj masivně investuje do provozu letiště, ze kterého nemá ani korunu. Výnosy soukromých společností, které letiště využívají, dosahují proti tomu mnoha desítek milionů korun, jejich podíl na investici do zkvalitnění letištní plochy je však v poměru ke krajské investici absolutně zanedbatelný,“ reagoval na záměr hejtmanky Jermanové šéf středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik.

Nejfrekventovanější sportovní letiště

Letiště Benešov je nejfrekventovanějším sportovním letištěm v České republice, využívají ho především soukromé letecké školy.  Nejde však o veřejně prospěšnou instituci, kterou by měl kraj financovat z našich daní, ale o čistě komerční podnik.

„Investice do letiště, která je určitě potřeba, by se správně měla zaplatit z letištních poplatků vybíraných od uživatelů, ty jsou zde ale v porovnání s ostatními letišti tohoto typu velmi nízké. Fakticky tedy kraj dává dvacetimilionový dar několika soukromým a ziskovým leteckým školám,“ komentoval rozhodnutí Rady zastupitel za STAN a člen kontrolního výboru Martin Macháček. 

Kraj sponzoruje soukromou aktivitu

Radní Středočeského kraje podpořili projekt na zpevnění a osvětlení přistávacích drah na Letišti Benešov, které slouží pro vnitrostátní i mezinárodní lety. V roce 2018 bylo podle statistik využito k více než 63 tisícům vzletů nebo přistání hlavně malých letadel. Podle počtu přistání je letiště nejfrekventovanějším sportovním letištěm na území ČR. V počtech pohybů letadel předstihne dokonce i mezinárodní aeroporty v Ostravě, Brně nebo i Pardubicích.

Středočeský kraj je majitelem pozemků pod Letištěm Benešov, provozovatelem je město Bystřice a správcem je příspěvková organizace města Bystřice s názvem Letiště Benešov, okres Benešov. Na projektu se kraj bude podílet sumou 21,28 milionů korun včetně DPH, přičemž celkovou částkou 0,5 milionu korun přispějí i společnosti Letiště Benešov, F-AIR a BEMO-AIR.

V čem je problém?

  • Kraj poskytl pozemky bezplatně výpůjčku městu Bystřice, to dále pronajímá soukromým společnostem, které vykazují zisk. Kraj z provozu letiště neinkasuje žádné peníze.
  • Kraj před čtyřmi lety smlouvu o výpůjčce s městem Bystřice vypověděl s tím, že je smlouva pro kraj nevýhodná. Tehdy chtěli novou smlouvu na pronájem areálu letiště včetně údržby, rozvoje areálu a provozování. „Smlouvu obci Bystřice jsme vypověděli proto, že je letitá, my chceme nastavit nová pravidla pro nájem,“ uvedl tehdy hejtman Miloš Petera (ČSSD). Nakonec se tak nestalo.
  • Letištní poplatky jsou nesrovnatelně menší než na jiných srovnatelných letištích.
  • Provozovatel Letiště Benešov loni vykázal ztrátu 37 tisíc korun, ale letecké společnosti, které letiště využívají (předpokládám na základě smlouvy), mají mnohamilionové výnosy (95 mil) a zisky (F-AIR spol. s.r.o. např 2 miliony). Zatímco všichni vykazují zisky, kraj z provozu letiště nemá ani korunu. Přesto se rozhodl zainvestovat částkou téměř 22 milionů korun. 

Srovnání poplatků za použití letišť

Benešov
Kluzák - 25 Kč
ULL, motorizovaný kluzák Microlight - 35 Kč (45 Kč)
Letoun do 1500 kg MTOM - 60 Kč (75 Kč)
Letoun nad 1500 kg MTOM - 130 Kč (180 Kč)
Vlečný letoun, nesplňující hlukové požadavky provozovatele - 150 Kč

Letiště Letňany
Ultralehká letadla 300 Kč nebo 12 €
Letadla do 2t 400 Kč nebo 16 €
Za každou další započatou tunu MTOW 200 Kč nebo 8 €

Havlíčkův Brod
Sportovní létající zařízení, motorizované kluzáky, turistické motorové kluzáky 50,00 Kč
Letadla - do MTOW 1000 kg 75,00 Kč
Letadla - do MTOW 1000kg včetně, bez Osvědčení hlukové způsobilosti 100,00 Kč
Letadla - za každou další započatou tunu MTOW 50,00 Kč
Letadla - za každou další započatou tunu MTOW 100,00 Kč

Vysoké Mýto
Vnitrostátní lety (za tunu MTOW) 50,00 Kč
Vnitrostátní lety - noční provoz (za každou i započatou hodinu) 200,00 Kč
Vnitrostátní lety (za cestujícího) 40,00 Kč
Poplatek za odbavení mezinárodního letu je 300,00 Kč