Další změna v radě ČT. Poslanci schválili účast zástupců Ruska, Číny a USA

Sněmovna proměnila radu ČT k nepoznání
 

„V radě České televize se sejde Rus, Číňan a Američan, aby zhodnotili objektivnost české redakce,” sdělil mluvčí hradu Ovčáček. Všichni úspěšní zahraniční kandidáti prošli výběrovým řízením pečlivě vybraných hodnotitelů. Jedním z kriterií výběru bylo, že kandidát nesmí umět česky a nemá vědět ani, kde Česko leží. 

/POLITICKÁ SATIRA/ Reakce veřejnosti na výsledky voleb do rady ČT překvapila poslance ANO, SPD, KSČM a Trikolóry natolik,  že si někteří dokonce začali číst životopisy kandidátů. Jediný, kdo měl místo jisté, se stal nepřehlédnutelný Xaver Veselý. Tento žurnalistický obhájce práv občanů si vrchol kariéry poctivě odpracoval hlavně v prezidentské kanceláři.

Ostatní kandidáti jsou většině poslancům evidentně neznámí, a tak se s překvapením museli v novinách a na sociálních sítích dočíst, že třeba paní Lipovská není úplně oblíbena. Pro větší míru objektivity se tak rozhodli zopakovat volby se zcela nečekanými kandidáty.

Světová rada

Výsostnou nezávislost České televize by tak měli zajistit kandidáti z velvyslanci tří různých velmocí. Jeden z nich by měl být ruský diplomat Andrej Končakov, který se v českém mediálním prostoru proslavil jako agent s ricinem. Muž s poněkud zvláštními přesvědčovacími metodami tak bude mít pod kontrolou zahraniční zpravodajství. Vyváženost ČT by v tomto oboru měli zajistit také kandidáti z Číny a USA.

Asijskou velmoc bude zastupovat znovu objevený prominentní poradce Miloše Zemana Jie Ťien-ming. Na nucené dovolené se prý údajně intenzivně učil český jazyk, což ho naštěstí nijak nepoznamenalo.

Do třetice všeho vyváženého se našel také kandidát z USA. Je zcela logické, že jím bude Ivana Trumpová. Bývalá manželka současného amerického prezidenta Donalda Trumpa už dlouho čekala na adekvátní politickou kariéru. Rodačka z Gottwaldova se tak po letech usadí zpátky v České republice. Vzhledem k tomu, že se jedná o bývalou lyžařku, bude v její kompetenci také sportovní zpravodajství. Nváže tak na tradici, kterou v minulosti velmi úspěšně započala Helena Fibingerová. 

A co EU?

Netradiční krok poslanců v podstatě paralyzoval společnost. Kritici už doslova nemají slov. Nejvýmluvnější byl telefonický hovor redakce České televize se zakladatelem Milionů chvilek pro demokracii Mikulášem Minářem. Na druhé straně sluchátka bylo slyšet jen zoufalé dýchání a ani jedna otázka nebyla zodpovězena. Z tříminutového rozhovoru jsme tak slyšeli pouze dobrý den a na shledanou.

I sociální sítě šetří slovy a pod aktuální zprávou se množí emotikony s otevřenou pusou. Vznikla dokonce facebooková stránka: „Vraťte nám Lipovskou, prosím,” kde se kritici omlouvají, že budou raději za ni než za tři výše zmíněná jména.

Ne všichni však zůstali jako opaření. Z tábora opozice je čím dál častěji slyšet volání po vyváženosti i v tomto zahraničním experimentu. Předseda senátu Miloš Vystrčil se nechal slyšet, že pokud bude v radě České televize Čína, měl by zde být zcela pochopitelně také Tchaj-wan.

Jako skandální považují opoziční strany neúčast někoho ze zemí EU. Údajně se však nenašel vhodný kandidát a i Češi s německými jmény tuto nabídku odmítli. Údajně se nejvíce uvažovalo o bývalém fotbalistovi Horstu Sieglovi. Ten splňoval i důležitý předpoklad, že je rodákem ze Sudet.

Jak se Česká televize pod vlivem zahraničních dozorců změní, uvidíme v následujících měsících. Nudit se ale určitě nebudeme.

KAM DÁL: Ministryně Schillerová neovládá angličtinu, ale plynně hovoří latinsky. Její schopnosti oceňují ve Vatikánu

 

Klíčová slova: