Roman Prymula: Nemohu na sebe přijmout tíhu odpovědnosti za odpověď na otázku, jakou cenu má jeden lidský život

Prymula mluvil věcně a poměrně jasně
 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se v televizním projevu omluvil za to, že nebyl v létě dost důrazný a na opatřeních proti druhé vlně koronaviru netrval. Řekl, že měl na lidi více apelovat, jako to umí jiní. Podle něj není volba mezi ekonomikou a zdravím. Jeho primárním cílem je vyhnout se takzvanému lockdownu, tedy zavírání obchodů, služeb a továren jako na jaře.

„Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu nezavírají doma,“ uvedl. Boj s epidemií je podle něj dlouhodobý, pro jeho zvládnutí je od začátku třeba stanovit jasnou a promyšlenou strategii.

Někteří lidé podle něj vnímají opatření, která přijímá vláda, jako nelogická nebo šikanózní, podle něj jsou ale promyšlená a epidemiologové vědí, co a proč dělají. „Je přirozené, že nutně musel vzniknout celospolečenský dojem velké frustrace a zklamání, že Prymula opět něco utahuje, přikazuje, zakazuje,“ řekl a dodal, že se chce za zásahy do života lidí omluvit. Podle něj je rychlá reakce nutná, aby se šíření viru nevymklo jakékoliv kontrole.

Dal lidem své slovo

„Dávám vám své slovo, že budeme stále monitorovat dopady jednotlivých opatření a vyhodnocovat jejich nutnost a funkčnost. Jasně říkám, že bude-li to situace umožňovat, budeme opatření, která nebudou nutná, okamžitě uvolňovat," vysvětlil. Výjimkou je návrat dětí z prvního stupně do škol, který bude podle něj bez dalších podmínek 2. listopadu.

Prymula připomněl, že stav v ČR se prudce zhoršuje a nárůst počtu nových případů je jeden z nejvyšších na světě. Modely vývoje epidemie postavené na dostupných datech o šíření viru podle něj ukazují, že v následujících týdnech vzroste počet hospitalizací, těžkých případů a úmrtí. „A to je takřka jisté. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny.“

Jakou cenu má lidský život?

Zkrotit jakoukoliv epidemii podle něj nikdy a nikde na světě není možné bez ztrát ekonomických a sociálních. „Nejsem povolán k tomu a nemohu na sebe přijmout tíhu odpovědnosti za odpověď na otázku, jakou cenu má jeden lidský život. Jakou cenu jsme schopni obětovat v boji proti koronaviru a kolik tento boj nás všechny bude stát. To musejí jiní.“

Při projevu, natočeném v aule ministerstva, za ním na schodech stáli ředitelé fakultních nemocnic. Původně měl vystoupit už v pondělí, kvůli protahujícímu se jednání vlády ale byl jeho projev odložen.

Stanovil pro boj s epidemií tři klíčové pilíře 

Pro další boj s epidemií covidu-19 má Prymulova strategie tři klíčové pilíře. Týkají se nemocnic, testování a komunikace.

Prvním pilířem bude robustní posílení kapacity lůžek pro pacienty s covidem-19, spoluřízení státních nemocnic ministerstvem a zajištění jejich dostatečného financování. Druhým pilířem bude plošné testování české populace s trasováním infekčních pacientů. Třetím bude změna způsobu komunikace a zlepšení informování veřejnosti.

KAM DÁL: Za bolest hlavy může i nevhodná strava. Jakým potravinám se tedy vyhnout?

Klíčová slova: