Ladislava (69): Mám víc smrtelných nemocí než několik lidí dohromady. Jak to, že stále žiju?

Kdekdo na jejím místě by život prostě vzdal. Ona na to jde jinak...
 

Velké zdravotní problémy nastartovala 69leté paní Ladislavě menopauza. Ta začala v 50 letech a proběhla bez jakýchkoliv komplikací, bez návalů, změn psychiky. Jenomže pak se všechno zvrtlo, infarkt, pásový opar a další. Jak se vrátila do plnohodnotného života?

V 52 letech byl paní Ladislavě diagnostikován velmi agresivní karcinom pravého prsu. Ihned podstoupila operaci v nemocnici Na Homolce, následně pětiměsíční chemoterapii a nakonec 30 dávek ozáření. Rakovinou ale onemocnění, která paní Ladislavu postihla, neskončila. V osmapadesáti letech prodělala velmi silný infarkt myokardu zadní srdeční stěny, v IKEMU jí byly implantovány 3 stenty.

Cukrovka jako poslední kapka

V 54 letech dostala pásový opar, který pokrýval téměř celá záda, šíji, levý prs a polovinu břicha. Celoživotně navíc trpí mnohočetnými alergiemi, několikrát prodělala anafylaktický šok. V osmapadesáti letech zjistila kardioložka paní Ladislavě velmi vysokou hladinu cukru v krvi a poslala ji na diabetologii k profesoru Kvapilovi. Ten léčbu její cukrovky ladil s ohledem na všechna onemocnění, kterými trpí, a možné zdravotní komplikace.

Přesto se stále bránila píchání inzulínu, což jí pan profesor dlouho doporučoval. Když se ale hladinu cukru zvedla velmi enormně, byla injekční léčba nevyhnutelná. Nyní využívá kombinovaného preparátu inzulín degludec a liraglutid. Je nadmíru spokojená, hodnoty dlouhého cukru klesly z výšin, které hrozily vážnými komplikacemi, na hodnoty zdravého člověka, a to při zachování veselé mysli a normálního pracovního nasazení. Nežádoucí účinky nepozoruje.

„Prošla jsem si řadou útrap. Ale na život jsem nezanevřela, stále v něj věřím. Ale pravdou je, že tolik nemocí jako já nemá deset dalších lidí dohromady. Tak trochu nechápu, že stále ještě žiju,“ snaží se vše brát s nadhledem.

Je stále optimistická

Cukrovkou trpí i o šest let mladší sestra paní Ladislavy, měla ji její maminka i babička. Všechny ženy cukrovkou onemocněly po přechodu.

Přes všechny zdravotní útrapy je paní Ladislava velmi optimistický člověk. Je stále veselá, žije život naplno a užívá si důchod. Hodně čte, chodí alespoň čtyřikrát denně na procházku se svým pejskem, věnuje se vnoučatům a těší ji a nabíjí, že ji rodina stále potřebuje.

Zdroj: vyprávění paní Ladislavy, fotka u článku je ilustrační

KAM DÁL: Rihanna se ukázala nahoře bez, ale narazila. Lidé jsou naštvaní kvůli tomu, co nosí na krku.

Klíčová slova: