Být pro mír dnes znamená souhlasit s likvidací Hamásu

Podporovatelé militantního hnutí Hamás na demonstraci v roce 2008, jejich obliba v Pásmu Gazy se nedá odhadnout
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   komentář

/KOMENTÁŘ/ Je to něco málo přes měsíc, co Hamás provedl barbarský útok na izraelské občany, který si vyžádal více než tisíc nevinných životů. Brutalita útoku je srovnatelná pouze se zvěrstvy, která spáchal Islámský stát.

Děti, ženy a muži byli zabíjeni, mučeni a znásilňováni. Jak by měl Izrael na tak krutý útok reagovat a zabránit jeho opakování v budoucnu? Jedinou možnou odpovědí je přiznat, že Izrael má plné právo se bránit. Stát Izrael je zodpovědný za bezpečnost svých občanů a musí udělat vše, co zabrání dalším masakrům.

Kdo je zodpovědný?

Zároveň je nezbytné uznat, že civilisté trpí na obou stranách konfliktu. Musíme si však položit otázku, kdo je zodpovědný za civilní ztráty v Gaze? Kdo je využívá jako lidské štíty? Kdo buduje vojenskou infrastrukturu pod nemocnicemi, školami nebo dětskými hřišti? Odpovědí je – teroristická organizace Hamás.

Civilisté v pásmu Gazy jsou oběťmi Hamásu a v širším smyslu Íránu, který Hamás využívá jako zástupnou sílu k ohrožování Izraele.

Takže si to zopakujme

Hamás je pro Izrael bezprostředním nebezpečím. Hamás je bezprostředním nebezpečím pro Palestince žijící v pásmu Gazy. Proto nemůžeme nastolit udržitelný mír mezi Izraelem a Palestinou, pokud přežije teroristická organizace Hamás.

Být pro mír dnes znamená být pro likvidaci Hamásu.

Autor komentáře: Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL

KAM DÁL: Jak se Tomio Okamura opět předvedl jako samurajský bojovník s větrnými mlýny.