Jak se Tomio Okamura opět předvedl jako samurajský bojovník s větrnými mlýny

Tomio Okamura si nese životem hluboká traumata z dětství. Není vyloučeno, že mohou i za jeho současnou rétoriku
  |   glosa

Deník Mladá fronta DNES vystrašil celé Česko titulkem „Brusel chce zakázat chov zvířat.“ Tomio Okamura samozřejmě okamžitě začal bít na poplach. Na Twitteru přispěchal s rázně odmítavým prohlášením, aniž by o tom něco věděl.

Konkrétně Tomio Okamura napsal: „Buzerace z EU nebere konce. Z vedení EU přichází iniciativa, která má ve všech 27 unijních státech zakázat v domácnostech chov křečků, papoušků, plazů a dalších zvířat. Zákaz se má týkat drtivé většiny rozšířených druhů, které chovají akvaristé či teraristé. Co k tomu říct? Hnutí SPD jako jediná strana v parlamentu odmítá příkazy a nařízení z Bruselu. Proč nám pořád z ciziny diktují, jak máme u nás žít a co smíme dělat?“

Tolik krátká ukázka. Nemá příliš smysl zatěžovat celým textem. Bohatě zde stačí jen zmínit, že Tomio Okamura na konci ani tentokrát nevynechal v reakci na to výzvu k referendu o czexitu.

Věc se má docela jinak

Celá věc je, jak tomu už často bývá, trochu jinak, než nám tvrdí zmíněný bombastický titulek a Tomio Okamura. Evropská komise nám nemá v úmyslu zakázat chov zvířat. Jedná se ve skutečnosti o vcelku okrajovou záležitost na základě jedné iniciativy zdola.

Evropská komise nyní hledá zhotovitele studie, která by posoudila případnou přidanou hodnotu a proveditelnost tzv. evropského pozitivního seznamu zvířat vhodných k chovu. Vyzval ji k tomu Evropský parlament na základě petice ochránců zvířat, kterou se musel zabývat. Žádná taková studie navíc zatím není ani k dispozici. Zatím je to jen o tom, jak moc silně křičí různí aktivisté a lobbisté.

Bez znalosti faktů

Majitelé domácích zvířat se tedy obávat nemusejí a Tomio Okamura si zaslouží obdiv. I bez znalosti základních faktů nevynechá jedinou příležitost ukázat, jak se s chrabrostí a udatností samurajského bojovníka dokáže hrdinně postavit proti všemožným nespravedlnostem a nesmyslným zákazům.

V jeho případě je ale často trochu problém v jedné věci: Se svojí katanou neohroženě bojuje většinou pouze s větrnými mlýny. Očividně mu to ale ani trochu nevadí.

- autorem glosy je Tomáš Zdechovský, europoslanec a místopředseda KDU-ČSL -

KAM DÁL: Palestinci si Hamás zvolili, právo je na straně Izraele, říká generál Šedivý. Připomíná opomíjené souvislosti.