Rusové se na Ukrajině chovají jako Sověti u Stalingradu, říká generál Šedivý

I takto vypadají ukrajinská města po „návštěvě“ ruských hord
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   rozhovor

Ukrajinská ofenziva se prakticky zastavila. Iniciativu naopak přebralo Rusko. Putinova armáda se dál snaží prorazit ukrajinskou obranu u Avdijivky na východě napadeného státu. Není to ale věc, která se nedala předpokládat. Generál Jiří Šedivý v rozhovoru pro náš web tvrdí, že Rusko „pracuje“ stejně, jako tomu bylo například během druhé světové války. „Za Volhou není země“ jde podle odborníka aplikovat i pro válku na Ukrajině.

Rusové pod Vladimirem Putinem se chovají stejně jako Sověti vedení Josifem Stalinem v době Sovětského svazu. Myslí si to nejen generál Jiří Šedivý. Tuto myšlenku pronesl i mluvčí Bílého domu John Kirby, kterého citoval web Politico. „Vypadá to, že ruská armáda používá taktiku lidské vlny, kdy posílá masy špatně vycvičených vojáků přímo na bojiště, bez pořádného vybavení.“ 

Rusové se snaží zadržet informace

Zároveň se u současného útoku u Avdijivky Rusové podle všeho snaží eliminovat chyby z minulosti, kdy unikaly informace z frontové linie. Americký Institut pro studium války si ve své analýze všiml, že ruské velení dělá všechno pro to, aby se diskuse o bojích u Avdijivky pokud možno vůbec nevedly.

Ukrajina je každopádně ve svízelné situaci. Zdá se, že docházejí vycvičení vojáci, na rozdíl od protistrany ukrajinskému velení pravděpodobně záleží na životech mužů a žen ve zbrani. Ani s materiální pomocí Západu to navíc asi není nejrůžovější. Více v rozhovoru pro Čtidoma.cz vysvětluje bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky generál Jiří Šedivý.

Generál Jiří Šedivý
- Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR.
- Hlavní náplní jeho práce bylo provést v armádě takové změny, aby se stala armádou splňující požadavky ke vstupu do NATO.
- Bezpartijní kandidát do Evropského parlamentu za Evropskou demokratickou stranu.
- Je ženatý, má dvě dcery.

Vyčerpat zásoby spojenců – jak materiální, tak lidské – je to taktika ze strany Rusů?
Bezesporu ano. Je zřejmá už delší dobu. U Rusů se podle mě projevuje starý způsob vedení obranných operací. Ten vychází ze strategie, kterou jsme viděli u sovětských vojsk v druhé světové válce. Z obrany Stalingradu známe slova „za Volhou není země“. Vojska v obraně jsou určená k úplnému vyčerpání. Doba k takové oběti je využitá k přípravě strategických rezerv a k plánování a formování ofenzívy. Takže když si výše zmíněnou větu převedete na aktuální čas „za Surovikinovou linií není země,“ jste u ruského uvažování a pojetí bojů.

Z toho tedy plyne, že Rusko nemá problém doplňovat „živou sílu“ a posílat ji na frontu?
Přesně tak to je. V červnu ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu informoval Putina o výstavbě záložní armády a rekonstrukci armád, jejichž bojeschopnost byla v minulosti narušena. Doplnila se 1. gardová tanková armáda a 20. gardová vševojsková armáda. Dále Rusko podle Šojgua dokončuje výstavbu 25. vševojskové armády a 40. armádního sboru. V červnovém reportu Šojgu rovněž uvedl, že bylo rekrutováno 160 tisíc dobrovolníků. Zároveň řekl, že vlastně Rusko nové „kontraktníky“ na Ukrajinu nepotřebuje.

Naopak ukrajinská armáda se často jeví jako vyčerpaná, neschopná posilovat. Je to jen dojem?
Zřejmě ne. Opravdu se zdá, že Ukrajina má problémy s výměnou vyčerpaných sil na směru hlavního úderu protiofenzívy v prostoru jižní fronty a Bachmutu. V obraně pak v prostoru útočných aktivit ruských vojsk v charkovské oblasti. Pro Ukrajince to znamená nejenom zmobilizovat více vojáků, ale zajistit jejich výcvik a vyzbrojení. To vše vyžaduje hodně úsilí a čas. Pokud se Ukrajině nepodaří na podzim obnovit razantní postup, bude mít Rusko výhodné podmínky pro odvetu v zimním a jarním období.

Cíl ukrajinské ofenzivy se naplnit nepodařilo, souhlasíte?
Ano. Navíc, jak už jsem zmínil, byla značně vyčerpána ukrajinská armáda. Velmi pravděpodobně jsme za kulminačním bodem protiofenzívy. Dalším úkolem ukrajinských vojsk bude spíše udržet současný stav, než provést rozhodující krok k dosažení plánovaného cíle. To neznamená, že by úplně utichly boje a pokusy o penetraci ruské obrany, ale zásadní územní zisky nelze předpokládat.

Není tedy možné, že by Ukrajinci mohli ještě do zimy postoupit tak zásadně, aby to znamenalo zvrat ve válce?
To už pravděpodobně ne. Muselo by se stát skutečně něco zásadního. Ale moc možností Ukrajina už nemá. Nové stíhačky na podzim mít nebude. Navíc je stále víc jasné, že nejenom že se zvyšuje počet států, které mají problém s pomocí Ukrajině, ale objektivně se vyčerpávají rezervy Západu. To potvrdil v těchto dnech i předseda vojenského výboru NATO generál Rob Bauer na Varšavském bezpečnostním fóru. Řekl, že „dno sudu s municí pro Ukrajinu je již viditelné.“ 

KAM DÁL: Putin má esa v rukávu. Rusko se nehroutí, posiluje ho i dění na Slovensku, říká generál Šedivý.