Znevýhodněné děti mají novou naději. Stát jim bude platit advokáta

Děti budou mít své advokáty
Zobrazit fotogalerii (1)
  |   rozhovor

Děti jsou u soudu při sporech o jejich odebrání z rodiny a umístění do ústavní péče nedostatečně chráněny. Může to na nich zanechat trvalé následky. Navíc se nemusí domoci svých práv. Může za to monopol Orgánu sociálně-právní ochrany (OSPOD), který si nárokuje veškerou činnost, a to včetně soudního zastupování. To by se mělo změnit novelou zákona. Co to bude pro práva dětí znamenat? Ptali jsme se odborníka na rodinné právo a člena představenstva ČAK Mgr. Františka Korbela PhD.

OSPOD je dlouhodobě ve střetu zájmů. Všiml si toho i výbor OSN pro práva dítěte. Ve věci ochrany dítěte nejen opatření na odebrání dítěte rodičům navrhuje, ale potom před soudy také dítě zastupuje. Je tak zřejmé, že u soudu více než děti chrání svůj návrh. Tento stav plánuje vláda změnit a zavést institut dětského advokáta. Ten by mohl hájit mladistvé také v trestních řízeních. Doposud neexistovala povinnost státu mladistvým delikventům advokáta bezplatně poskytnout. Co na to profesní komora advokátů?

Jsou v našem systému skutečně nedostatky, jak tvrdí výbor OSN pro práva dítěte?
Současný systém zastoupení dětí skutečně dlouhodobě naráží na řadu koncepčních problémů, které souvisí s kumulací funkcí, jež pracovníci OSPOD v současné době mají. Především je to otázka možnosti užití nástrojů sociálně-právní ochrany dětí při prostém (procesním) zastoupení dítěte, které není vedeno v jejich databázi jako dítě tzv. ohrožené, a přetížení pracovníků OSPOD, které jim znemožňuje hloubkovou práci s každou rodinou. V poslední době se také projevuje problém absence právního vzdělání sociálních pracovníků v kontextu s přijetím nové a složitější právní úpravy a rozvoje jejího výkladu.

Česká advokátní komora tedy „dětského advokáta“ bude podporovat?
Určitě budeme podporovat posílení právního prvku při zastoupení dítěte. I když v tuto chvíli nelze předjímat, zda to bude možné zvládnout z řad advokátů. Je možné inspirovat se v zahraničí, kde se sociální prvky a právní zastoupení kombinují. Je však zřejmé, že budeme podporovat jasné vymezení hranic mezi oběma složkami činnosti OSPOD, tedy sociálně-právní ochranou dětí a kolizním zastoupením dítěte.

Zavedení tohoto systému však bude zřejmě přinášet i úskalí...
Zastoupení dítěte je z povahy věci specifické (oproti zastoupení zletilé osoby). Zástupce musí nezbytně pracovat s rodinnou situací, tedy nejen se samotným dítětem, ale také s rodiči (někdy i s dalšími rodinnými příslušníky). Stěžejní pro něj bude názor dítěte, pokud jej bude možné zjistit. Úskalím je proto kombinace odborných specializací a schopnost práce s dítětem, tedy případná potřeba doplnění odborného vzdělání v dané oblasti.

Bude na to vůbec dost advokátů?
To, zda bude pro tuto činnost dostatečný počet advokátů, nelze předjímat. Zkušenosti, které mají členové sekce ČAK pro rodinné právo, však současně prokazují, že je snazší doplnit vzdělání o aspekty vývojové psychologie dítěte, než doplnit jiné vzdělání o právo, které je komplexním systémem a vyžaduje získání znalostí též z oblasti právní teorie a metodologie a samozřejmě jiných právních oborů, než je jen právo rodinné. Pro realizaci rodinně právních kauz je to též právo ústavní, soukromé a civilně procesní. Budeme se tedy zřejmě inspirovat zkušenostmi z Německa, kde jsou připraveny specializované kurzy pro kolizní opatrovníky. To, kolik advokátů bude mít zájem o tuto činnost, však opravdu neodhadneme, v této věci je nezbytné provést odpovídající šetření.

KAM DÁL: Cesta ze školy se pro děti proměnila v boj o život. Rodiče se mohli jen modlit

Klíčová slova: