Policie Modrava je jen šumavská pohádka. Do kriminálky má daleko

Seriál Policie Modrava si získal srdce diváků už dávno
Zobrazit fotogalerii (6)
  |   zajímavost

Za zdánlivě dokonalým seriálem Policie Modrava stojí režisér Jaroslav Soukup, pod jehož rukama vznikal Discopříběh, Láska z pasáže i Kamarád do deště. A ačkoliv pro něj byla kriminálka po dlouhých letech způsobem, jak vrátit svoji práci na obrazovky, milovníci pravého policejního dramatu ostrouhali. Ale vadí to vlastně vůbec?

Celkové statistiky z prázdninového programu mluví jasně – seriál Policie Modrava se stal absolutní jedničkou. A to je pro režiséra Jaroslava Soukupa i všechny protagonisty naprosto fenomenální úspěch. Běžely totiž pouze reprízy, pátá řada už se točit nebude.

Přitom je více než jisté, že by z toho byla znovu velká sláva. Kriminálka z prostředí šumavské přírody baví nejen místní, ale lidi po celé republice. Přesto ti, kteří jsou přeci jen o něco více kritičtí, tyhle příběhy nazývají šumavskou báchorkou nebo pohádkou. Proč?

Chybí náměty, nebo vůle?

Za prvé by se vraždy na obvodním oddělení někde řešily jen stěží. „Já mám k Šumavě blízký vztah a věděl jsem, co chci. Tak jsem řekl, že buď Šumava, nebo nic. A myslím, že neotřelé vyšetřovací postupy, paralelní linie a právě ta pravdivost prostředí seriálu pomohla a diváci to ocenili,“ uvedl Jaroslav Soukup. Ještě v roce 2022 říkal, že by klidně točil dál, nemá ale náměty. 

V dokumentu, který odvysílala televize Nova s názvem Policie Modrava Jaroslava Soukupa ale říká, že námětů má nespočet. Jen nechce, aby se seriál dalšími a dalšími díly degradoval. Vzhledem k jeho perfekcionismu, o kterém si štěbetají i vrabci, kteří na natáčení nebyli, se tomu chce věřit jen stěží. Herec Filip Tomsa vyprávěl, že pokud někdo dorazil jen na epizodní roli a nebyl na přístup Soukupa zvyklý, klidně se složil na place. Neexistovalo, aby si někdo, byť jen drobně, upravil text podle sebe. Tak, jak to bylo napsané, to chtěl režisér vidět před kamerou.

Málem přišel o chalupu

Historek z natáčení má pan režisér nespočet. Jedna z těch, které mu utkvěly v paměti, se týká dílu s názvem Peníze na střeše. Na ten potřeboval Soukup chalupu, kterou si vyhlédl u Klatov. Žila tam stařičká dáma a s natáčením souhlasila. „Paní, jejíž dům nám vyhovoval, na poslední chvíli odmítla,“ vzpomíná na trable, které musel štáb okamžitě řešit.

Jenže to by nebyl Soukup, aby se nesnažil zjistit, co se doopravdy stalo. A ejhle! Vřelá dáma měla totiž za vnučku slavnou topmodelku žijící v Americe. Její jméno však režisér neprozradil. „Její americký manžel měl špatné zkušenosti s hollywoodským štábem a důrazně žádal babičku, aby nás k sobě v žádném případě nepouštěla, že tam po natáčení zanecháme spoušť,“ říká. Nakonec to dobře dopadlo, protože celý štáb ví, co se sluší a patří. Přesto Soukup prozradil, že ve své šumavské chalupě rozhodně točit nehodlá. Možná, že kdyby byla ta pátá řada, i na to by nakonec došlo...

Zdroj: redakce, Český rozhlas, TV Nova, ahaonline.cz

KAM DÁL: Chyby v seriálu Kriminálka Anděl: V každém díle získává tým důkazy nelegálně.

Klíčová slova: