Herec Joe E. Tata zemřel na Alzheimerovu chorobu. Jak této nemoci předcházet?

Joe E. Tata podlehl Alzheimerově chorobě, která mu byla diagnostikována již v roce 2014
  |   zajímavost

Joe E. Tata se proslavil zejména v oblíbeném seriálu Beverly Hills, 90210, který byl jednou z nejoblíbenějších televizních show v 90. letech. Herci byla v roce 2014 diagnostikována Alzheimerova choroba.

V seriálu Beverly Hills, 90210 si Joe E. Tata zahrál majitele restaurace, kde se scházeli hlavní hrdinové seriálu, Nata Bussichia. Herectví se věnoval již od 60. let. Vzpomínají na něj ale nejen diváci, ale i jeho bývalí kolegové.

Jeden z nich, Ian Ziering, se ke smrti herce vyjádřil na svém profilu na sociální síti. "V posledních měsících jsme ztratili i Jessicu Kleinovou, jednu z nejtalentovanějších spisovatelek a producentek 90210, Denise, která hrála paní Teasleyovou, a teď jsem velmi smutný, že musím říct, že zemřel i Joe E Tata,“ uvedl na sociální síti.

„Byl to jeden z nejšťastnějších lidí, se kterými jsem pracoval. Byl velkorysý nejen se svou moudrostí, ale i se svou laskavostí,“ dodal.

Herec zemřel ve věku 86 let na Alzheimerovu chorobu, která mu byla diagnostikována již v roce 2014. Celá řada jeho fanoušků se nyní ptá, jak je možné tomuto vážnému onemocnění předejít.

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je tou nejrozšířenější formou demence, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Z pacientů, kteří trpí demencí, má 60 % až 70 % z nich právě Alzheimerovu chorobu. Jde o degenerativní mozkové onemocnění, které má za následek odumírání mozkových buněk. Projevuje se mimo jiné i ztrátou paměti, změnou myšlení a sociálních schopností.

Naštěstí lze této nemoci alespoň do určité míry předcházet, a to změnami našeho životního stylu. K tomu, abyste snížili pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby, je nutné zaměřit se na dodržování vyváženého jídelníčku, pravidelnou fyzickou aktivitu a vyhnout se zlozvykům, mezi které patří mimo jiné i kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu.

Jak lehce přestat s kouřením najdete zde.

Ideální je do jídelníčku zařadit potraviny obsahující zdravé tuky, více ovoce a zeleniny a naopak se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám. K tomu, abyste snížili pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby, nemusíte trávit hodiny v posilovně, stačí i jen půlhodina středně intenzivní fyzické aktivity denně.

Zdroj: People, Mayo Clinic

KAM DÁL: Demence: Běžná aktivita, která snižuje vznik nemoci o 21 %