Minulost Dagmar Havlové: Jak to bylo s Antichartou a její účastí na komunistické oslavě?

Dagmar Havlová připomněla v souvislosti s invazí Putinových vojsk na území Ukrajiny slova prezidenta Václava Havla
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká herečka a manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová-Veškrnová nedávno oslavila 68. narozeniny. Její nadčasová elegance, ženskost a vitalita toto číslo umně popírají. Půvabná bývalá první dáma přečkává i složité časy koronaviru s úsměvem, což můžeme den co den sledovat na jejím instagramovém účtu. 

Paní Dagmar je stále plná elánu do práce a s velkou upřímností jsme se jejímu pohodovému nastavení obdivovali v textu, který jsme zveřejnili u příležitosti k jejím narozeninám. V něm však vyšly dvě nepřesnosti, které bychom rádi uvedli na pravou míru.

Jak to bylo s Antichartou?

V článku bylo uvedeno, že Dagmar Veškrnová podepsala tzv. Antichartu, dokument, který má oficiální znění Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru. Tímto se paní Havlové omlouváme, naše tvrzení nedokážeme prokázat, skutečně vycházíme jen z nepřímých informací, samotné podpisové archy s originály podpisů umělců se nepodařilo dohledat. 

Při zveřejnění informace jsme vycházeli z více zdrojů, mimo jiné z výtisku Rudého práva, které vyšlo 11. února 1977, v němž jsme v souvislosti s podpisem tzv. Anticharty dohledali jméno Dagmar Veškrnové. Reálný podpis na dokumentu ovšem v současné době opravdu dohledat nelze. Originální podpisové archy se záhadně vytratily, nejsou k dispozici v Archivu bezpečnostních složek ani v Národní archivu. 

Na klíně neseděla, na komunistické oslavě se ale bavila

Druhá nesrovnalost souvisí s nepodloženou domněnkou, že Dagmar Havlová-Veškrnová je zachycena na domácím videu, jak sedí na klíně komunistického premiéra Lubomíra Štrougala. Není tomu tak. Ovšem faktem zůstává, že se paní Havlová v roce 1986 oslavy narozenin manželky Lubomíra Štrougala opravdu účastnila, což dokazuje dokumentární film Rodinné záležitosti v režii Jakuba Wagnera z roku 2014. Zde je zachycena ve společnosti představitelů tehdejšího režimu a ze záznamu je patrné, že se dobře bavila. Kromě toho je zachyceno i několik dalších účastníků, jak si lepí československé peníze na čelo. 

Autor se za tyto nesrovnalosti v původním textu omlouvá, nadále však jako redakce trváme na tom, že bylo vhodné Dagmar Havlové-Veškrnové popřát k narozeninám, stejně jako zasadit její životní cestu i minulost do souvislostí. Zmíněný text, který si můžete přečíst zdetaké nepovažujeme za výsledek „pokleslé novinářské práce“, jak se snaží dehonestovat text právní zástupce paní Havlové. 

KAM DÁL: Jiřina Švorcová: Žena za pultem, která byla až do morku kosti přesvědčenou komunistkou