DiCaprio založil fond na záchranu amazonského deštného pralesa

Deštné pralesy se každým dnem zmenšují
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Ekologická organizace Earth Alliance, kterou před dvěma měsíci spoluzaložil americký herec Leonardo diCaprio, založila fond za záchranu amazonského deštného pralesa. Organizace uvedla, že do fondu vloží pět milionů dolarů (asi 120 milionů Kč). Téma Amazonie kvůli rozsáhlým lesním požárům plní v posledním týdnu přední stránky světového tisku a zabývá se jím i schůzka G7.

Podle DiCapria mají peníze dostat domorodí obyvatelé a další místní, kteří se "snaží zachránit biodiverzitu a život v Amazonii před požáry, které oblast nyní devastují". "Sto procent tvého příspěvku půjde lidem, kteří přímo v terénu zachraňují Amazonii," ujistil hollywoodský herec na sociální síti Instagram.

Televize CNN uvedla, že peníze dostane pět konkrétních místních organizací, které se zabývají ochranou životního prostředí a podporují domorodé obyvatelstvo Brazílie.

Zelené plíce planety

Organizaci Earth Alliance založil DiCaprio před dvěma měsíci spolu s americkou podnikatelkou Laurene Jobsovou, vdovou po počítačovém expertovi a zakladateli společnosti Apple Steveu Jobsovi, a americkým podnikatelem a filantropem Brianem Shethem. Základem organizace se stala DiCapriova nadace, kterou herec založil v roce 1998 a která podporovala projekty na ochranu přírody po celém světě.

Amazonský deštný prales je označován za "zelené plíce" planety. Produkuje totiž asi 20 procent kyslíku na Zemi a hraje klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu.

Tento měsíc vyvolala naléhavé výzvy k záchraně Amazonie statistika brazilského ústavu, podle níž letos výrazně vzrostl počet lesních požárů v Brazílii. K většímu počtu požárů podle expertů přispívá nejen sucho a klimatické změny, ale také ilegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy.