Air Tractor: Hořícímu Českému Švýcarsku pomáhají původně zemědělské stroje. Proč jsou tak výjimečné?

Na pomoc s hašením Českého Švýcarska dorazí letouny, které pojmou 3 000 litrů vody
  |   zajímavost

Na pomoc s hašením Českého Švýcarska k nám přiletí letouny Air Tractor ze Švédska. Každé z nich pojme několik tisíců litrů vody, jak informovali hasiči na sociální síti Twitter. Letouny z Itálie byly povolány zpět.

V Českém Švýcarsku oheň dosud zasáhl zhruba 1 200 hektarů, boj s požárem ale ještě zdaleka neskončil. V noci se hasiči zaměřovali především na ochranu evakuovaných obcí a daří se jim předcházet jeho dalšímu rozšiřování.

Požár v národním parku napáchal obrovské škody, některé části lesa mu ale dokázaly odolat, vyplývá to ze satelitních snímků parku. Ohni odolaly některé listnaté stromy, které podle experta v oboru Petra Surového z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity již stoprocentně neshoří.

Air Tractor AT802F
- oproti italským letadlům Canadair mají poloviční kapacitu (pojmou cca 3 000 litrů vody)
- nádrž naberou zhruba za 30 sekund
- jsou ale levnější na provoz a méně náročná
- jejich původní poslání je práškování polí
- nemá-li stroj nasazeny plováky, stačí mu jen asi 350 metrů dlouhá dráha - nemusí být betonová nebo asfaltová
- Air Tractor používají v USA, Kanadě, Brazílii, Austrálii a dalších zemích

Doposud s hašením požáru v Českém Švýcarsku pomáhaly italské letouny Canadair, ty se ale musely nečekaně vrátit zpět do Itálie. Byly totiž povolány k hašení požáru na Apeninském poloostrově. Údajně dokázaly shodit na zem 48 000 litrů za hodinu, podle Lukáše Marvana, mluvčího hasičů Ústeckého kraje, hasičům v jejich snažení velmi pomohly.

Hasiči po nečekaném vývoji situace okamžitě začali jednat o zapůjčení náhradních letadel se Španělskem a Švédskem.

Nakonec se jim podařilo vyjednat zapůjčení dvou letounů Air Tractor ze Švédska, každé z letadel dokáže pojmout 3 000 litrů vody, tedy zhruba polovinu toho, co italské letouny, jak na sociální síti twitter informovali hasiči. Upřesnili také, že půjde o typ AT802F.

Jak už název letadel napovídá, jde původně o zemědělské stroje, které mohou nabírat vodu přímo z hladiny. Po příletu do Česka musí letouny Air Tractor ještě projít nezbytnými procedurami a průzkumem a poté budou okamžitě nasazeny do akce.

Zdroj: Aktuálně.cz, Seznam Zprávy, irozhlas.cz, ČTK

KAM DÁL: Oživíme mamuty, prozradili vědci. Mají k tomu vážný důvod.

Klíčová slova: