Americký kolos v postkomunistickém Česku. Pražský hotel je stále největším u nás

Hotel Hilton byl překvapivě postaven už v roce 1989
  |   zajímavost

Kdo Prahu zná nebo v ní žije, určitě ho nikterak nepřekvapí pohled na monumentální budovu hotelu Hilton jen několik metrů od Vltavy a ostrova Štvanice. Tam, kde začíná Karlín, také stojí od roku 1989 hotel Hilton, jenž se postupně stal symbolem úspěchu v západním střihu. Jaký je jeho příběh? 

Řetězec hotelů Hilton je celosvětová značka a jedná se o jednu z největších sítí hotelů po celém světě. V roce 1919 ji v Beverly Hills založil jakýsi Conrad Hilton a svoje zastoupení mají opravdu na každém koutu planety. Jeden najdeme i v Praze, ale je nutné připomenout, že jako Hilton vůbec nevznikl, dříve se totiž jmenoval Atrium…

Brutalistní sklo

Už datum, kdy byl tento hotel postaven, předznamenává skutečnost, že současný hotel Hilton Prague pamatuje svoje datum vzniku ještě během minulého režimu. Architekti Stanislav Franc, Vladimír Franc a Jan Nováček své dílo dokončili v roce 1989. 

Všichni zmínění se do té doby věnovali stylu architektury, kterému se s oblibou říká brutalismus. Zde však vidíme už jistý posun, kdy až překvapivě velkolepě využívá fasáda sklo, nikoliv beton či jiné konstrukce. 

Dalším důležitým jménem, které je potřeba zmínit, je autor předlohy architekt Karel Brom. Hotel původně vznikl pod jménem Atrium na základě interiéru bodovy, kde je právě velkolepé atrium zcela dominantní a ikonické. Vždyť se také právě tato lokace objevila v několika filmech v devadesátých letech. Hotelem Hilton se skleněná kostka na břehu Vltavy v Karlíně stala až v roce 1991. 

Americký příběh

Dodnes se Hilton může chlubit tím, že se jedná o největší hotel na českém území. Vstup americké společnosti jen podtrhl vzhled hotelu, který ctí estetiku amerických velkých objektů z předměstí. Paradoxně se tak původně socialistický záměr dokonale trefil do vkusu, který postupně dozrával právě v devadesátých letech. 

Vzhledem k tomu, že se hotel nachází na uklizeném místě, které je obklíčené velkými dopravními uzly, hotel Hilton nikterak zásadně neruší okolní prostředí. Karlín se v této části formuje jako moderní čtvrť, kde je plno velkých budov komerčního typu. 

V samotném Hiltonu také bydleli tři prezidenti USA, kteří zde byli na návštěvě. Jednalo se o Billa Clintona, George W. Bushe a Baracka Obamu. Zda se do něj někdy podívá i čerstvě zvolený Joe Biden, je otázka. 

Pětihvězdičkový hotel Hilton nabízí 791 pokojů v jedenácti patrech a k dispozici je zde také 7 tisíc metrů čtverečních konferenční plochy. Od roku 2004 zde bylo do rekonstrukce pokojů investováno okolo 50 milionů eur. Současným provozovatelem hotelu je společnost Quinn Hotels Praha, a.s.

Zdroj: Česká televize, radicestujeme.eu

KAM DÁL: První česká sjezdovka v centru Prahy. Lidé na ulici nechápali, co se děje

 

Klíčová slova: