Divočák okradl nudistu, má být zastřelen. Lidé sepisují petice, prasnice má šanci

Nechat žít, nebo odstřelit?
 

Více než 8 000 lidí už podepsalo petici, která chce zabránit odstřelu divokého prasete u berlínského jezera Teufelssee. Bachyně se nedávno proslavila, když "ukradla" nudistovi tašku s laptopem. Snímky, na kterých nahý muž prase pronásleduje, zveřejnila řada světových médií.

Bachyně a její dvě mláďata na počátku srpna u jezera na západním okraji Berlína nejdříve muži snědly pizzu schovanou v batohu, a pak se začaly poohlížet "po dezertu". „Našly žlutou igelitku a rozhodly se, že ji odnesou,“ popsala situaci rekreantka, která komickou scénu zachytila.

Majitel tašky, který se v tu chvíli koupal, si podle ní uvědomil, že si divočák v tlamě odnáší jeho tašku s laptopem. Jal se proto bachyni - k pobavení přihlížejících - pronásledovat.

Zachraňte prasnici od Teufelssee

Berlínská zemská lesní správa před časem uvedla, že bude chování štětináče bedlivě sledovat, a to kvůli možnému nebezpečí, které by mohl pro výletníky i jejich psy představovat. Prase totiž úplně ztratilo plachost a při hledání potravy se běžně mezi lidmi u jezera prochází.

V reakci na prohlášení lesní správy vznikla na internetu petice s názvem "Zachraňte drzou, ale mírumilovnou prasnici od Teufelssee!". Tvrdí se v ní, že i kvůli mediální pozornosti, jaké se případu dostalo, hrozí praseti odstřel.

Podle autorky petice si ale zvíře, které v klidu sdílí svůj životní prostor s lidmi, zaslouží žít. "Kdo ví? Třeba se najde nějaká zoo nebo útulek, který jí zaručí další život a ochranu před lidmi, kteří chtějí střílet jako pominutí," stojí v textu petice. Do dnešního rána se pod ni podepsalo přes 8 000 lidí.

Možná to bude "náhoda"

V neděli se před sídlem lesní správy sešlo dokonce několik desítek lidí, kteří proti případnému odstřelu prasete protestovali.

Cílené zabití zvířete sice podle lesní správy není v plánu, není ale vyloučeno, že ho myslivci odstřelí během podzimní lovecké sezony. Každý rok zastřelí správci lesů podle agentury DPA na území německé metropole 1 000 až 2 000 divokých prasat.

KAM DÁL: Mozková příhoda: Nemoc, kterou nikdo nechce zažít. Hlavní roli hraje čas.

Klíčová slova: