Domy a stromy létají vzduchem: Unikátní záběry ukazují, jak se tornádo přehnalo městem

Tornádo je devastující přírodní síla, která může napáchat nezměrné škody
  |   zajímavost

Nebývá časté, aby byly zveřejněny kvalitní záběry, na kterých tornádo ničí domy. Shodou okolností dron vybavený kamerou natočil ničivou sílu tornáda  o síle F3, které se pohybovalo po území Kansasu.

Neuvěřitelné záběry ve vysokém rozlišení zveřejnil na Twitteru meteorolog Reed Timmer. Samotné tornádo zničilo v Kansasu téměř 1 000 domů a zvedlo do vzduchu četná vozidla, než po zhruba 21 minutách opustilo zem a vzneslo se do vzduchu. Tím přestalo být nebezpečné. „Všimněte si, jak se tornádo šíří pomocí dynamiky víru a pravděpodobného terénu,“ napsal Timmer v doprovodném tweetu.

 



Tornádo bylo na základě předběžných údajů ohodnoceno stupněm F-3, což znamená, že vítr dosáhl rychlosti mezi 219 a 266 kilometry za hodinu (podobnou sílu mělo i tornádo, které zasáhlo loni v červnu Hodonínsko). Nejhůře postižené město Wichity Andover má kvůli vysoké četnosti tornád většinu domů ze dřeva. Počítá se s tím, že budou zničeny, a je jednodušší a levnější je postavit znovu. Podle starosty Wichity Brandona Whippla bylo v oblasti poškozeno asi 50 až 100 budov.

Předpovídat tornáda se stále nedaří

Přestože se vědci díky podrobným satelitním snímkům a předpovědním modelům snaží ze všech sil předvídat, kdy a kde se tornáda vytvoří, mohou být tornáda stále prudce nepředvídatelná. Změna klimatu bohužel mění pravidla a způsobuje, že tornáda jsou delší, silnější a častější. Velmi nepředvídatelná je pak dráha jejich ničení. Nová studie dokonce ukazuje, že za tento jev může změna klimatu způsobená člověkem.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: O předpovědích tornád hovoří i odborník Setvák.

Klíčová slova: