Jak se zbavit chronického zánětu? Pomůže vám avokádo i hořká čokoláda

Vsaďte na oblíbené avokádo. Dobře chutná a má mnoho zdravotních benefitů
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Ne všechny záněty v našem těle jsou špatné. Chronická zánětlivost ale může být problém. Tento stav totiž může vést k celé řadě vážných zdravotních problémů. V takové chvíli je nutné se jí co možná nejrychleji zbavit. Pomůže vám s tím hned několik běžných potravin.

Zánět je přirozený proces, který náš organismus potřebuje ke správnému fungování. Pomáhá totiž našemu tělu chránit se před poškozením a také s léčbou infekcí, nemocí či zranění. Mezi příznaky krátkodobého neboli akutního zánětu patří mimo jiné otok, teplo, zarudnutí či bolest.

V okamžiku, kdy se zánět stane chronickým, se ale pro tělo stává škodlivým.

Tento typ zánětu může trvat několik týdnů nebo dokonce až několik let a může vést ke vzniku srdečních onemocnění, cukrovky, ztučnění jater a rakoviny. Součástí zánětlivé reakce našeho těla je mimo jiné i vyšší produkce bílých krvinek, cytokinů a imunitních buněk.

Naštěstí ale existuje celá řada způsobů, jak se chronické zánětlivosti zbavit.

Co způsobuje chronický zánět?

Za vznikem chronického zánětu stojí v drtivé většině případů určité faktory životního stylu. Jedná se zejména o faktory, které se pravidelně opakují.

Mezi tyto opakující se zvyky patří mimo jiné:

  • Konzumace vysokého množství cukru a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
  • Velké množství rafinovaných sacharidů ve stravě (např. bílý chléb).
  • Zařazení vysokého množství průmyslově zpracovaných potravin obsahujících velké množství transmastných kyselin.
  • Pravidelná konzumace rostlinných olejů.
  • Nadměrné pití alkoholických nápojů.
  • Přílišná konzumace průmyslově zpracovaného masa.
  • Sedavý životní styl.

Úprava jídelníčku

Vzniku chronické zánětlivosti se tak můžeme vyhnout především změnou našeho jídelníčku. Důležité je vědět, jaké potraviny zvyšují riziko vzniku tohoto nebezpečného stavu a pokusit se jim při plánování jídelníčku vyhnout. Mezi tyto potraviny patří:

  • slazené nápoje (např. džusy, limonády),
  • dezerty (např. dorty, zmrzlina, sušenky),
  • průmyslově zpracované maso (např. párky, boloňská omáčka na těstoviny),
  • rafinované sacharidy (např. bílý chléb, bílé těstoviny),
  • průmyslově zpracované svačinky (např. brambůrky, preclíky),
  • rostlinné oleje (např. sójový olej, kukuřičný olej),
  • alkohol v nadměrném množství.

Existují ale i potraviny, které vám se snížením zánětu v těle a zbavením se chronické zánětlivosti mohou pomoci.

V případě, že trpíte chronickou zánětlivostí, je důležité zařadit do jídelníčku zejména ovoce a zeleninu, ovoce s vysokým obsahem tuku (avokádo a olivy), zdravé tuky, tučné ryby, oříšky, chilli papričky, zelený čaj, koření (fenykl, kurkumu, skořici a další).

Příležitostně si můžete pochutnat na hořké čokoládě – i ta vám může pomoci se snížením zánětlivosti v těle. Mléčné čokoládě se ale raději vyhněte.

Celkový životní styl

Důležité je, abyste se kromě změny jídelníčku soustředili rovněž na změnu celkového životního stylu. Snížit míru zánětu v těle vám pomůže mimo jiné pravidelná fyzická aktivita, vyhýbání se stresu a dostatek kvalitního spánku.

Zdroj: Healthline, Eating Well

KAM DÁL: Na problémy se zrakem pomohou ryby, citrusy, semínka i mrkev.