Avokádová nutella: Sladká pomazánka s celou řadou zdravotních benefitů

Vychutnejte si zdravý dezert v podobě nutelly z avokáda
  |   zajímavost

Patříte mezi milovníky klasické nutelly? Asi jen těžko bychom hledali někoho, kdo by tuto pochoutku odmítl. Klasická nutella ale nepatří mezi potraviny, které by náš jídelníček zásadně nutričně obohatily. Jde to i jinak. Můžete si totiž doma vyrobit zdravější variantu této oblíbené pochoutky z avokáda a hořké čokolády.

Mezi složky avokádové nutelly patří mimo jiné avokádo, hořká čokoláda a lískové oříšky. Všechny tyto ingredience mají hned několik zdravotních benefitů.

Avokádo

Více o zdravotních benefitech avokáda najdete zde.

Avokádo, které tomuto zdravému typu nutelly dodává její krémovou konzistenci, obsahuje vysoké množství vlákniny, jež podporuje správné trávení, a také zdravé tuky, které mimo jiné snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.

Navíc také obsahuje celou řadu antioxidantů, které chrání buňky našeho těla před škodlivým působením volných radikálů.

Hořká čokoláda

Řada lidí zdravotní výhody hořké čokolády podceňuje. Dokonce i přesto, že jde o typ sladkosti, který většina lidí vnímá jako nezdravé, má ale celou řadu pozitivních dopadů na naše zdraví. Hořká čokoláda je nabitá živinami.

Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před oxidačním stresem, a tím pádem i snižují riziko vzniku celé řady vážných onemocnění.

Pravidelná konzumace této pochoutky také zlepšuje náš krevní oběh a snižuje vysoký krevní tlak, tím pádem i podporuje zdraví našeho srdce.

Více o hořké čokoládě a na co se zaměřit při výběru najdete zde.

Lískové oříšky

Tento druh oříšků obsahuje mimo jiné i zdravé tuky, vitamín E, bílkoviny a vlákninu. Pravidelná konzumace těchto ořechů nám tedy může, díky svému vysokému obsahu vlákniny, pomoci s celou řadou trávicích problémů, mezi které patří mimo jiné i zácpa.

Vitamín E má silné antioxidační vlastnosti, ochraňuje tak naše buňky před poškozením.

Pravidelná konzumace tohoto druhu ořechů nám může pomoci také snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Lískové oříšky podporují zdraví našeho srdce, snižují zánětlivost v těle a předchází vzniku inzulínové rezistence.

Avokádová nutella

Pokud jste vy nebo vaše ratolesti milovníky sladké nutelly, zkuste ji vyměnit za její zdravější variantu. Avotellu si zamilujete.

Potřebujete:

  • 250 g lískových oříšků
  • 1 polévkovou lžíci rozpuštěného kokosového oleje
  • 125 g hořké čokolády
  • 125 g zralého avokáda
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 3 lžíce agávového sirupu

Postup:

  1. Nejdříve si pro co možná nejlepší chuť vaší avokádové nutelly lehce opražte nasekané lískové oříšky na pánvi, poté počkejte, až vychladnou, a vhoďte je do kuchyňského robota. Přidejte kokosový olej a směs mixujte po dobu 3-4 minut.
  2. Poté v plecháčku rozehřejte horkou čokoládu a přidejte ji ke směsi oříšků a kokosového oleje. Nakonec přidejte i avokádo nakrájené na kostičky, kokosové mléko, vanilkový extrakt a agávový sirup. Směs mixujte další 1 až 3 minuty.
  3. Sladká avokádová pomazánka vám v lednici vydrží po dobu 1 až 2 týdnů (v uzavřené sklenici). Můžete si ji namazat na toast nebo ji podávat s kousky ovoce.

Zdroj: Medical News TodayHealthlineBessie Bakes

KAM DÁL: Svařák bez alkoholu: Na nejoblíbenějším vánočním nápoji si můžete pochutnat i bez výčitek.

Klíčová slova: