Mít či nemít pivo: V Mexiku řeší, jestli je v době koronavirové krize nezbytností

Co vy, "přežili" byste bez piva nouzový stav?
 

Vládní úřady v Mexiku a zástupci malých podniků se přou o to, zda je během koronavirové krize nepostradatelná výroba piva. Zatímco zdravotnické úřady jsou přesvědčeny, že alkoholický nápoj není nezbytností, podle podnikatelů jde v horkém počasí a v domácí izolaci o nutnost. Informovala o tom agentura AP.

Mexiko v reakci na šíření koronaviru na konci března nařídilo uzavřít veškerou postradatelnou výrobu, což zahrnuje i největší pivovary. Nadále fungují například výroba paliv či produkce elektřiny. Země nyní eviduje přes 5 800 nakažených a bezmála 450 úmrtí.

Zmatky na ministerstvu

Necelé dva týdny po vydání nařízení rozeslalo mexické ministerstvo zemědělství největším pivovarům dopis, který se dal vyložit jako výzva k obnovení výroby, píše AP. Proti tomu vystoupil náměstek mexického ministra zdravotnictví Hugo López-Gatell Ramírez, jenž v zemi řídí boj proti koronaviru.

"Můžu jen říct, že šlo o chybu, kterou napravíme," vyjádřil se o dopise Ramírez. "Jsou tu závazné pokyny od zdravotních úřadů... které jsou jasně popsané v dekretu z 31. března a jež nezahrnují produkci nebo distribuci piva." Ministerstvo zemědělství následně uvedlo, že chtělo pivovary pouze povzbudit k nákupu ječmene pro výrobu sladu, jelikož mexičtí zemědělci nemají obilovinu kde skladovat.

Podnikatelé jsou samozřejmě proti

"Zásoby piva by měly být zajištěné, protože pivo lidem pomáhá lépe zvládnout karanténu," uvedlo mexické sdružení malých podniků. "V době domácí karantény a nesnesitelného horka je poptávka po pivě více než zřejmá, zůstat doma je díky němu snesitelnější," uvádí asociace, podle které prodej piva tvoří až 40 procent zisku malých obchodů. "Trávit společně každý den celý měsíc bude mít následky, v takovém kontextu je pití piva doma nástrojem relaxace," domnívají se zástupci podnikatelů.

Význam prodeje piva potvrzuje i Sergio Soto, jenž vlastní malý obchod se smíšeným zbožím v mexickém hlavním městě. Alkoholický nápoj tvoří zásadní část jeho denního zisku, od chvíle, kdy byla zastavena postradatelná výroba, však bojuje s navyšováním velkoobchodních cen. "Mám obavy," říká Soto, který od konce března musí za pivo platit i o 40 procent více, než je běžné.

KAM DÁL: Profesor Pavel Calda: Zavřít se doma do karantény, abych se dožil rakoviny, neplánuju.

Klíčová slova: