Nález pokladu z doby bronzové vyvolal nadšení

Předměty z doby bronzové - ilustrační foto
 

Archeologové odkryli na Přerovsku keramickou nádobu s 3000 let starými bronzovými předměty. Zakopaná byla na poli. Jde například o kruhové šperky zdobené rytou výzdobou, části spon a zejména kruhový předmět, takzvanou faléru z bronzového plechu s bohatě tepanou výzdobou.

Soubor bronzových předmětů z pozdní doby bronzové se řadí k nejvýznamnějším archeologickým objevům v Olomouckém kraji v posledních desetiletích. Nález budou nyní odborníci zkoumat v laboratoři Muzea Komenského.

Unikátní objev

„Jedná se o unikátní objev v rámci celého Olomouckého kraje. Řadí se mezi nejvýznamnější bronzové depoty, lidově zvané jako bronzové poklady, které byly v posledních desetiletích nalezeny na území Moravy či celé České republiky,“ řekl přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Jen 30 cm pod povrchem

Místo objevil na jednom z polí na Přerovsku Tomáš Melich; upozornil na něj okamžitě archeology, kterým se podařilo lokalizovat za pomoci detektoru kovů jádro bronzového depotu. „Následně byla provedena mikrosonda, která v hloubce pouhých 0,3 metru odkryla orbou částečně poškozenou větší keramickou nádobu. Okraj, hrdlo a částečně i stěny keramické nádoby byly v minulosti zemědělskou činností zničeny a rozvlečeny spolu s několika bronzovými předměty od místa původního uložení,“ popsal Zdeněk Schenk.

Poklad zkoumají odborníci

Archeologové ocenili včasné ohlášení nálezce, neboť jim umožnil odborné odkrytí i dokumentaci okolí. „Celou nádobu s bronzovými předměty jsme poté zajistili a neporušenou jsme ji vyzvedli a převezli do laboratoře Muzea Komenského v Přerově. Tam bude podrobena různým odborným analýzám, její obsah bude postupně vypreparován a teprve na konci budeme moci říci, kolik bronzových předmětů depot obsahoval, jakou mají skladbu a strukturu a umožní nám přiblížit i přesnější dataci,“ doplnil archeolog muzea.

Pozůstatek dávného rituálu

Bronzový depot byl do země podle archeologů uložen v pozdní době bronzové (1000 až 750 př. n. l.). Uložení keramické nádoby s bronzovými předměty do země mělo podle nich nejspíše kultovní význam spojený s některým z rituálů, které tehdejší obyvatelé praktikovali. Přesné místo nálezu zatím nechtějí archeologové z preventivních důvodů uvádět. „V době současného nouzového stavu v nás tento objev vyvolal doslova pozitivní vlnu nadšení,“ dodal za kolegy archeolog Zdeněk Schenk.

KAM DÁL: Evropský parlament hledá, kde ušetřit. Očekává další vlnu koronaviru.

Klíčová slova: