NASA zveřejnila dechberoucí fotografie vzdálených galaxií

Jedny z nejpodařenějších snímků kosmu pocházejí z Hubbleova teleskopu. Je to tím, že se nenachází na Zemi, ale ve vesmíru
 

Za vhled do míst skrytých hluboko ve vesmíru vděčíme Hubbleovu teleskopu. Tento vesmírný přístroj byl schopen zachytit fascinující jev, který se odehrává mezi dvěma galaxiemi. Tato podívaná se přitom nachází ve vzdálenosti stovky milionů vesmírných let od planety Země.

NASA zveřejnila snímky dvou „interagujících galaxií“. Tento jev byli experti schopni zachytit pomocí Hubbleova vesmírnému teleskopu, vesmírnému dalekohledu, který je umístěný na oběžné dráze Země, kam byl vypuštěn roku 1990.

Jev, který se odehrává mezi dvěma galaxiemi, se nachází zhruba 220 milionů světelných let od naší planety.

Jedná se o galaxie NGC 7753 a NGC 7752, které se nacházejí v souhvězdí Pegasa. Tyto spirální galaxie, které se mimo jiné objevují i v Atlasu Podivných galaxií z roku 1966, jsou k sobě vzájemně připojené.

Experti vysvětlují, že tento jev je způsoben gravitační silou, která se mezi nimi nachází a přitahuje je k sobě.

Galaxie NGC 7753 je ale znatelně větší než NGC 7752, která je k ní připojena. Vědci proto předpokládají, že časem dojde k zániku menší galaxie. 

NGC 7752 tedy nejspíše zcela zmizí, protože se stane součástí větší galaxie. Je tu ale podle expertů také ta možnost, že bude menší galaxie časem odmrštěna do vesmíru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Wildoner (@tomwildoner)

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Záhadný objekt v centru galaxie vysílá rádiové signály a šokuje astronomy.

Klíčová slova: