Nejhorší vánoční filmy: Svalnatý Santa a další příšernosti jen na vlastní nebezpečí

Vánoce s Hulkhe Hoganem? Jen o opravdové nadšence
  |   zajímavost

Když Vánoce, tak Libuše Šafránková jako Popelka, Kevin, který sám doma bojuje s lupiči, nebo třeba Láska nebeská. Ne vždy se ovšem podaří vytvořit kultovní filmové dílo, které si každý rok rádi pustíme. Na druhou stranu co už, alespoň máme pár vánočních filmových bizarností.

Kdo se snaží naladit na vánoční atmosféru a už jsou mu otravné vyzdobené výlohy obchodů, blikající světýlka v oknech a nádherné stromy na náměstích, může se ukonejšit nekonečným seznamem filmů s vánoční atmosférou, které pobaví, dojmou či vzbudí potřebnou nostalgii. Každý z nás má hned několik favoritů, které si nenechá ujít. Ale pokud budete letos chtít jít do rizika a napadne vás si pustit něco, co jste ještě neviděli, buďte opatrní. Těmto filmům byste se měli zcela jistě vyhnout. 

Vánoce s pokaženou klasikou

V USA se jedná o tradiční vánoční postavičku. Dojemný příběh opuštěného zeleného Grinche, který se kvůli malému srdci a nedostatku lásky pokusí všem v nedaleké vesnici ukrást Vánoce, je klasikou, jež má svou původní knižní předlohu, na kterou úspěšně navázal animovaný snímek How The Grinch stole Christmas z roku 1966. Krátký snímek je v USA absolutní klasikou. 

Na tu se pokusil v roce 2000 navázat v hrané podobě oscarový režisér Ron Howard v hlavní roli s komediální hvězdou Jimem Carreyem. Ten se musel pracně oblékat každý den natáčení do nechutného zeleného kostýmu legendární vánoční příšerky, jež má v úmyslu pouze škodit a kazit lidem vánoční atmosféru. Mělo se jednat o hit, jenž se zařadí mezi kultovní snímky. Čest památce spisovatele dr. Seusse se ovšem nezdařila, protože film Grinch je absolutní propadák. 

Pitoreskní grimasy slavného herce obaleného v zeleném oděvu nefungují a jsou spíše otravnou překážkou k potenciální zábavě. Nepodařilo se vytvořit dostatečně kouzelnou atmosféru, jež by diváky oslovila, což se tehdy promítlo i v číslech návštěvnosti kin. Mnohem lépe se podařilo Grinche reinkarnovat v roce 2018, kdy se z něj stal znovu zábavný animák, který dojímá, a nepřekáží zde ani modernější pojetí celé pohádky. 

Svalnatý Santa

Už od názvu je jasné, že tento film je opravdu jen pro milovníky absurdit toho největšího kalibru. Svalnatý Santa Claus v hlavní roli s wrestlingovým zápasníkem a hercem Hulkem Hoganem je přehlídkou trapna, u kterého se divák spíše zastydí, než by se pobavil. 

V tomto případě je třeba se pořádně zahřát svařákem, aby zde divák našel alespoň špetku humoru. Tradiční Santa a vánoční atmosféra se zde utápí v nesmyslných rvačkách a naolejovaných svalech hlavního hrdiny. Producentský nápad byl jistě zajímavý, ale tomuto filmu je opravdu nejlepší se vyhnout.

Není náhoda, že na československé filmové databázi se jedná o jeden z nejhůře hodnocených filmů všech dob. Ve filmografii režiséra Johna Murlowskiho také ani nenajdete moc úspěšných snímků. I on má totiž podíl na totálním úpadku slavné filmové značky Sám doma. Právě on režíroval nejhorší pokračování této série s názvem Sám doma a bohatý. 

Zdroj: csfd.cz, imdb.com

KAM DÁL: Jak vykostit kapra, stáhnout ho z kůže a zbavit šupin i malých kostiček? Radí šéfkuchař.