Nový přístroj umí zhodnotit křupavost potravin. Vyvinuli jej v Brně

Jak moc křupne tato čokoláda, když si dílek odlomíte?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Které chipsy máte nejraději? Ty, které křupou, až je to slyšet ve vedlejší místnosti, nebo jste příznivci těch akusticky decentnějších? Ať patříte do kterékoliv skupiny, zanedlouho patrně budete mít možnost vybrat si ty správné i podle těchto vlastností. Vědci objevili přístroj na měření křupavosti...

Křupavost potravin, jako jsou chipsy, sušenky nebo čokoláda, lze změřit. Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli přístroj, který je určený pro sledování míry akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin. Vynález si chtějí patentovat, informovala škola na svém webu.

Není křupavost jako křupavost

„Míru křupavosti testujeme nejen na úrovni běžně slyšitelné, ale i na výrazně vyšších frekvencích, které lidské smysly dokáží stěží rozeznat,“ uvedl Petr Dostál z Ústavu techniky a automobilové dopravy Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Vědci si "nakreslí" zvuky

Principem funkce unikátního přístroje je zesílení, přenos a vizualizace zvuku, který plyne z "destrukce" potraviny. „Naším cílem je zajistit grafickou podobu zvukové aktivity a uložit další parametry, jako je maximální amplituda zvuku, množství akustických událostí, množství akustických překmitů přes limitní úroveň, frekvenční rozsah atd. Díky záznamu těchto parametrů můžeme následně srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou,“ popsal Dostál.

Chipsy i klobásy - všechno musí křupat

Podle Dostála bude možné využít nový přístroj jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin. „Je to něco nového, neobvyklého a standardně se tento parametr nehodnotí. Přístroj může být přínosný zejména pro výrobce potravin, kteří potřebují křupavost sledovat. To se týká samozřejmě těch potravin, kde je křupavost důležitá, jako jsou chipsy, oplatky, sušenky, čokoláda, nachos, ale také masných výrobků, například párků a klobás,“ uvedl Dostál.

Křupavost potravin je dána nejen recepturou, ale i jejich čerstvostí. „S časem se křupavost mění a výrobce potřebuje znát rychlost změny a také ovlivnění křupavosti změnou receptury,“ řekl Dostál.

KAM DÁL: Valerii Kaplanové přinášela role její vychrtlá postava a vrásčitá tvář. Rum a cigarety střídala s tučným masem.